ilość oleju

2008-2013 | silnik: S65B40

ilość oleju

Postprzez PAKO » Śr lis 11, 2015 22:36

Wymieniłem dzisiaj olej Milers 10w60 NT
MMam pytanko bo jestem zdziwiony tzn. Ilość oleju według katalogu jest podana 8,8 litra
Ja wałem 8.5 i po pomiarze pokazywało mi w połowie a chciałem dolać pod max, wałem wiec 9 potem 9.5 i w końcu 10 litrów i wskaźnik pokazuje nadal między min i max tzn środek.
Co za badziewie te elektroniczne zczytywanie poziomu oleju!!!
Jakieś sugestie rady?
Avatar użytkownika
PAKO
 
Posty: 714
Dołączył(a): Pt paź 17, 2008 19:01
Lokalizacja: polska

Re: ilość oleju

Postprzez rs4life » Śr lis 11, 2015 22:53

PAKO napisał(a):Wymieniłem dzisiaj olej Milers 10w60 NT
MMam pytanko bo jestem zdziwiony tzn. Ilość oleju według katalogu jest podana 8,8 litra
Ja wałem 8.5 i po pomiarze pokazywało mi w połowie a chciałem dolać pod max, wałem wiec 9 potem 9.5 i w końcu 10 litrów i wskaźnik pokazuje nadal między min i max tzn środek.
Co za badziewie te elektroniczne zczytywanie poziomu oleju!!!
Jakieś sugestie rady?

Po wymianie czesto wskaznik sie "przywiesza" i potrzeba pelnego wystudzenia/ponownego nagrzania aby pomiar byl wlasciwy.
Ja juz 4 razy wymienialem, 2 ostatnie razy wlali mi 8,8 litra i 0,5 musialem spuscic poniewaz wskanik pokazywal > MAX

Ty wlales 10 litrow, wiec podejrzewam, ze masz duzo za duzo ;/ Samochod po wymianie sie ostudzil/nagrzal?

Fakt, brak bagnetu to jakies nieporozumienie - odczyt elektroniczny jest wygodny do kontroli w eksploatacji a przy jakimkolwiek zawirowaniu ( wymiana oleju, problem z czujnikiem ) sprawia, ze czlowiek drzy o motor ;/
rs4life
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn sie 12, 2013 18:30
Auto: BMW M3 E36/E46/E92

Re: ilość oleju

Postprzez BYNTAS » Śr lis 11, 2015 23:42

Było już o tym...jeśli chcesz wiedzieć ile dokładnie masz oleju to DIS plus kabel. Pod warunkiem, że samochód jest max. z 2009 r. Jeśli mlodszy to w ISTA BMW już takiej opcji nie przewidzialo, przynajmniej nie na tej wersji na ktorej ja sprawdzalem.
BYNTAS
 
Posty: 250
Dołączył(a): Śr sie 15, 2012 11:22
Lokalizacja: Gniezno
Auto: M3 E92

Re: ilość oleju

Postprzez _Maja_ » Cz lis 12, 2015 12:47

Te elektroniczne "cudo", dopiero po jakimś czasie pokazuje prawidłowy poziom.
Najlepiej, jak nie masz kabla i programu, kilkukrotnie podczas jazdy użyć manetki (przytrzymaj dłużej przycisk, gdy wyświetla stan oleju - po paru sek, znowu zacznie liczyć)
Według mnie masz go już za dużo i pokaże ci max, jak już sobie "obliczy".
Avatar użytkownika
_Maja_
 
Posty: 46
Dołączył(a): Śr sty 16, 2013 13:08
Lokalizacja: Gliwice
Auto: s65/s1000rr/...

Re: ilość oleju

Postprzez --==maly==---- » Cz lis 12, 2015 14:04

To już jest dużo za dużo ale ten elektroniczny poziom to mega porażka bagnet powinien być żeby nie było takich sytuacji.
CZĘŚCI ORYGINALNE BMW ORAZ INNE DOBRE ZAMIENNIKI LEMFORDER/TRW/ATE/BOSCH/FEBI/SKF.../OLEJE LIQUI MOLY/MOTUL I INNE
DLA FORUMOWICZÓW ATRAKCYJNE CENY TEL: 726664448 AUTOLUST@WP.PL ZAPRASZAMY
--==maly==----
 
Posty: 2306
Dołączył(a): Śr sie 06, 2008 09:21
Lokalizacja: Warszawa
Auto: M3 E92 Competition Individual

Re: ilość oleju

Postprzez ins » Cz lis 12, 2015 15:45

Miałem podobną zagwozdkę.

Oleju ubyło z prawidłowego poziomu do 3/4 miarki.

Dolałem 250ml - brak zmian.
Dolałem do 500ml - brak zmian.
Dolałem do 750ml - brak zmian.
Dolałem do 1l - brak zmian.
Dolałem drżącą ręką 250ml - powyżej MAX :lol:

Spuściłem 250ml, chwiłę był powyżej MAX i wrócił na OK.

Za każdym razem auto wystudzone mocno.

Ile motorów ten czujnik zarżnął nie chcę nawet myśleć ;)
Avatar użytkownika
ins
 
Posty: 98
Dołączył(a): Pt cze 12, 2015 17:48
Auto: M3 E92

Re: ilość oleju

Postprzez PAKO » Cz lis 12, 2015 16:14

Spuszcze litr i zobaczę.
Piero. ....ty czujnik wkur. .. się można! !!!!!
Avatar użytkownika
PAKO
 
Posty: 714
Dołączył(a): Pt paź 17, 2008 19:01
Lokalizacja: polska

Re: ilość oleju

Postprzez BYNTAS » Cz lis 12, 2015 19:42

Źle zrobiłeś. Trzeba było zostawić jak pokazywał Tobie połowę stanu. Przy tym samochodzie DIS/INPA/ISTA plus kabel to bardzo przydatna rzecz ale jeszcze pewnie zdążysz się o tym przekonać...
BYNTAS
 
Posty: 250
Dołączył(a): Śr sie 15, 2012 11:22
Lokalizacja: Gniezno
Auto: M3 E92

Re: ilość oleju

Postprzez PAKO » Cz lis 12, 2015 22:59

BYNTAS napisał(a):Źle zrobiłeś. Trzeba było zostawić jak pokazywał Tobie połowę stanu. Przy tym samochodzie DIS/INPA/ISTA plus kabel to bardzo przydatna rzecz ale jeszcze pewnie zdążysz się o tym przekonać...


Spuszcze litr i nie ma problemu. Tylko podobno ma być zalane na max dlatego dolewałem.
Avatar użytkownika
PAKO
 
Posty: 714
Dołączył(a): Pt paź 17, 2008 19:01
Lokalizacja: polska

Re: ilość oleju

Postprzez PAKO » Cz lis 12, 2015 23:23

BYNTAS napisał(a):Źle zrobiłeś. Trzeba było zostawić jak pokazywał Tobie połowę stanu. Przy tym samochodzie DIS/INPA/ISTA plus kabel to bardzo przydatna rzecz ale jeszcze pewnie zdążysz się o tym przekonać...


Mogę cię prosić o instalke tych programów?
Jaki kabel musze kupić?
A są te programy w j polskim?
Avatar użytkownika
PAKO
 
Posty: 714
Dołączył(a): Pt paź 17, 2008 19:01
Lokalizacja: polska

Re: ilość oleju

Postprzez rs4life » Cz lis 12, 2015 23:34

PAKO napisał(a):
BYNTAS napisał(a):Źle zrobiłeś. Trzeba było zostawić jak pokazywał Tobie połowę stanu. Przy tym samochodzie DIS/INPA/ISTA plus kabel to bardzo przydatna rzecz ale jeszcze pewnie zdążysz się o tym przekonać...


Mogę cię prosić o instalke tych programów?
Jaki kabel musze kupić?
A są te programy w j polskim?

Ja tez proposze namiary - panewki w tym samochodzie sa za slabe, zeby przezyc bledny odczyt poziomu oleju na blacie ;/
rs4life
 
Posty: 101
Dołączył(a): Pn sie 12, 2013 18:30
Auto: BMW M3 E36/E46/E92

Re: ilość oleju

Postprzez mati0618 » Pt lis 13, 2015 23:48

Poszukajcie sobie na forach bmw użytkownika kkkkamil26, sam produkuje interfejsy z dobrą kasę i pomaga w instalacji programów. Mam od niego i polecam wszystkim.
mati0618
 
Posty: 13
Dołączył(a): Wt maja 19, 2015 13:01
Auto: e36, e46

Re: ilość oleju

Postprzez Skrzeku » Pt lis 13, 2015 23:58

Ja tez mam, rowniez polecam
Skrzeku
 
Posty: 314
Dołączył(a): Pt sty 24, 2014 19:57
Auto: E36 M3 3.0

Re: ilość oleju

Postprzez MMarcinS » Pt cze 16, 2017 18:04

Znowu wraca jak bumerang temat poziomu oleju :mrgreen:

W zeszlym roku zmienilem w aso bmw olej ( millers ), wlali 8,8 litra, wskaznik pokazywal max poziom ok
W tym roku to samo aso, wlali 8,5 ( millersa ) , wyjezdzam wskaznik na polowie , wracam dolali na 8,8l , wskaznik dalej na polowie, probowalem resetowac ten wskaznik z 5 razy,grzane auto bylo tez juz z 3 razy, jest szansa ze jeszcze wskoczy na max stan ? Strasznie mnie to irytuje : / , jakies pomysly ?

Zmiana czujnika koniecznia czy to olac ?

Czy sa jaskie kable ktore dzialaja na zasadzie bluetooth ( wpinam w gniazdo w aucie) zeby mozna bylo na tel sobie sprawdzic poziom oleju ?

Czekam na rady porady , byle mądre 8)
MMarcinS
 
Posty: 25
Dołączył(a): Wt lis 03, 2015 10:54
Auto: M3 E92 DKG

Re: ilość oleju

Postprzez --==maly==---- » Pt cze 16, 2017 18:31

Spokojnie. Po kilku dniach poziom się wyrówna po wymianie trwa to zazwyczaj 2-3dni.
Niestety ale brak bagnetu tu bzdura.
CZĘŚCI ORYGINALNE BMW ORAZ INNE DOBRE ZAMIENNIKI LEMFORDER/TRW/ATE/BOSCH/FEBI/SKF.../OLEJE LIQUI MOLY/MOTUL I INNE
DLA FORUMOWICZÓW ATRAKCYJNE CENY TEL: 726664448 AUTOLUST@WP.PL ZAPRASZAMY
--==maly==----
 
Posty: 2306
Dołączył(a): Śr sie 06, 2008 09:21
Lokalizacja: Warszawa
Auto: M3 E92 Competition Individual

Następna strona

Powrót do E90-93 M3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości