ilość oleju
ilość oleju
Wymieniłem dzisiaj olej Milers 10w60 NT
MMam pytanko bo jestem zdziwiony tzn. Ilość oleju według katalogu jest podana 8,8 litra
Ja wałem 8.5 i po pomiarze pokazywało mi w połowie a chciałem dolać pod max, wałem wiec 9 potem 9.5 i w końcu 10 litrów i wskaźnik pokazuje nadal między min i max tzn środek.
Co za badziewie te elektroniczne zczytywanie poziomu oleju!!!
Jakieś sugestie rady?
MMam pytanko bo jestem zdziwiony tzn. Ilość oleju według katalogu jest podana 8,8 litra
Ja wałem 8.5 i po pomiarze pokazywało mi w połowie a chciałem dolać pod max, wałem wiec 9 potem 9.5 i w końcu 10 litrów i wskaźnik pokazuje nadal między min i max tzn środek.
Jakieś sugestie rady?
Re: ilość oleju
Po wymianie czesto wskaznik sie "przywiesza" i potrzeba pelnego wystudzenia/ponownego nagrzania aby pomiar byl wlasciwy.PAKO pisze:Wymieniłem dzisiaj olej Milers 10w60 NT
Jakieś sugestie rady?
Ja juz 4 razy wymienialem, 2 ostatnie razy wlali mi 8,8 litra i 0,5 musialem spuscic poniewaz wskanik pokazywal > MAX
Ty wlales 10 litrow, wiec podejrzewam, ze masz duzo za duzo ;/ Samochod po wymianie sie ostudzil/nagrzal?
Fakt, brak bagnetu to jakies nieporozumienie - odczyt elektroniczny jest wygodny do kontroli w eksploatacji a przy jakimkolwiek zawirowaniu ( wymiana oleju, problem z czujnikiem ) sprawia, ze czlowiek drzy o motor ;/
Było już o tym...jeśli chcesz wiedzieć ile dokładnie masz oleju to DIS plus kabel. Pod warunkiem, że samochód jest max. z 2009 r. Jeśli mlodszy to w ISTA BMW już takiej opcji nie przewidzialo, przynajmniej nie na tej wersji na ktorej ja sprawdzalem.
Te elektroniczne "cudo", dopiero po jakimś czasie pokazuje prawidłowy poziom.
Najlepiej, jak nie masz kabla i programu, kilkukrotnie podczas jazdy użyć manetki (przytrzymaj dłużej przycisk, gdy wyświetla stan oleju - po paru sek, znowu zacznie liczyć)
Według mnie masz go już za dużo i pokaże ci max, jak już sobie "obliczy".
Najlepiej, jak nie masz kabla i programu, kilkukrotnie podczas jazdy użyć manetki (przytrzymaj dłużej przycisk, gdy wyświetla stan oleju - po paru sek, znowu zacznie liczyć)
Według mnie masz go już za dużo i pokaże ci max, jak już sobie "obliczy".
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
To już jest dużo za dużo ale ten elektroniczny poziom to mega porażka bagnet powinien być żeby nie było takich sytuacji.
Miałem podobną zagwozdkę.
Oleju ubyło z prawidłowego poziomu do 3/4 miarki.
Dolałem 250ml - brak zmian.
Dolałem do 500ml - brak zmian.
Dolałem do 750ml - brak zmian.
Dolałem do 1l - brak zmian.
Dolałem drżącą ręką 250ml - powyżej MAX
Spuściłem 250ml, chwiłę był powyżej MAX i wrócił na OK.
Za każdym razem auto wystudzone mocno.
Ile motorów ten czujnik zarżnął nie chcę nawet myśleć
Oleju ubyło z prawidłowego poziomu do 3/4 miarki.
Dolałem 250ml - brak zmian.
Dolałem do 500ml - brak zmian.
Dolałem do 750ml - brak zmian.
Dolałem do 1l - brak zmian.
Dolałem drżącą ręką 250ml - powyżej MAX

Spuściłem 250ml, chwiłę był powyżej MAX i wrócił na OK.
Za każdym razem auto wystudzone mocno.
Ile motorów ten czujnik zarżnął nie chcę nawet myśleć

Spuszcze litr i zobaczę.
Piero. ....ty czujnik wkur. .. się można! !!!!!
Piero. ....ty czujnik wkur. .. się można! !!!!!
Źle zrobiłeś. Trzeba było zostawić jak pokazywał Tobie połowę stanu. Przy tym samochodzie DIS/INPA/ISTA plus kabel to bardzo przydatna rzecz ale jeszcze pewnie zdążysz się o tym przekonać...
Spuszcze litr i nie ma problemu. Tylko podobno ma być zalane na max dlatego dolewałem.BYNTAS pisze:Źle zrobiłeś. Trzeba było zostawić jak pokazywał Tobie połowę stanu. Przy tym samochodzie DIS/INPA/ISTA plus kabel to bardzo przydatna rzecz ale jeszcze pewnie zdążysz się o tym przekonać...
Mogę cię prosić o instalke tych programów?BYNTAS pisze:Źle zrobiłeś. Trzeba było zostawić jak pokazywał Tobie połowę stanu. Przy tym samochodzie DIS/INPA/ISTA plus kabel to bardzo przydatna rzecz ale jeszcze pewnie zdążysz się o tym przekonać...
Jaki kabel musze kupić?
A są te programy w j polskim?
Ja tez proposze namiary - panewki w tym samochodzie sa za slabe, zeby przezyc bledny odczyt poziomu oleju na blacie ;/PAKO pisze:Mogę cię prosić o instalke tych programów?BYNTAS pisze:Źle zrobiłeś. Trzeba było zostawić jak pokazywał Tobie połowę stanu. Przy tym samochodzie DIS/INPA/ISTA plus kabel to bardzo przydatna rzecz ale jeszcze pewnie zdążysz się o tym przekonać...
Jaki kabel musze kupić?
A są te programy w j polskim?
Poszukajcie sobie na forach bmw użytkownika kkkkamil26, sam produkuje interfejsy z dobrą kasę i pomaga w instalacji programów. Mam od niego i polecam wszystkim.
Ja tez mam, rowniez polecam
Znowu wraca jak bumerang temat poziomu oleju
W zeszlym roku zmienilem w aso bmw olej ( millers ), wlali 8,8 litra, wskaznik pokazywal max poziom ok
W tym roku to samo aso, wlali 8,5 ( millersa ) , wyjezdzam wskaznik na polowie , wracam dolali na 8,8l , wskaznik dalej na polowie, probowalem resetowac ten wskaznik z 5 razy,grzane auto bylo tez juz z 3 razy, jest szansa ze jeszcze wskoczy na max stan ? Strasznie mnie to irytuje : / , jakies pomysly ?
Zmiana czujnika koniecznia czy to olac ?
Czy sa jaskie kable ktore dzialaja na zasadzie bluetooth ( wpinam w gniazdo w aucie) zeby mozna bylo na tel sobie sprawdzic poziom oleju ?
Czekam na rady porady , byle mądre

W zeszlym roku zmienilem w aso bmw olej ( millers ), wlali 8,8 litra, wskaznik pokazywal max poziom ok
W tym roku to samo aso, wlali 8,5 ( millersa ) , wyjezdzam wskaznik na polowie , wracam dolali na 8,8l , wskaznik dalej na polowie, probowalem resetowac ten wskaznik z 5 razy,grzane auto bylo tez juz z 3 razy, jest szansa ze jeszcze wskoczy na max stan ? Strasznie mnie to irytuje : / , jakies pomysly ?
Zmiana czujnika koniecznia czy to olac ?
Czy sa jaskie kable ktore dzialaja na zasadzie bluetooth ( wpinam w gniazdo w aucie) zeby mozna bylo na tel sobie sprawdzic poziom oleju ?
Czekam na rady porady , byle mądre

- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Spokojnie. Po kilku dniach poziom się wyrówna po wymianie trwa to zazwyczaj 2-3dni.
Niestety ale brak bagnetu tu bzdura.
Niestety ale brak bagnetu tu bzdura.