Panewki zestaw.
-
- Auto: m3 e92 G-power Sk3 rr
- Kontakt:
Re: Panewki zestaw.
Wyjaśnij jakie ma szersze wejścia chłodnica oleju ? Nikt Cie nie zmusza do wymiany panewek skoro masz swoje teorie ,po prostu za jakiś czas wymienisz silnik 

Raptowny M-Performance
Porównaj sobie przed i poliftową chłodnice oleju, wejścia nie pasują (temat przerabiany).
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Nic Ci chłodnica oleju nie pomoże tak samo jego wymiana co 10tyś tylko trochę wydłuży życie panewek ale w tym motorze jest to część wymienna którą dla bezpieczeństwa trzeba wymienić co max 100tyś km a najlepiej jak Raptowny pisał co 80 wtedy mamy gwarancję,że nie będzie opiłków w silniku.
Nie znam s65 które na jednych panewkach przejechało więcej niż 150tyś km bez awarii zazwyczaj w okolicy 120tyś mamy niespodziankę jak panewki nie wymienione.
Ty teoretyzujesz a ja widziałem kilkanaście takich motorów z różnymi przebiegami w trakcie wymiany panewek i wiem jak wyglądały Raptowny zresztą też robi przy nich i zna te silniki na wylot.
Nie znam s65 które na jednych panewkach przejechało więcej niż 150tyś km bez awarii zazwyczaj w okolicy 120tyś mamy niespodziankę jak panewki nie wymienione.
Ty teoretyzujesz a ja widziałem kilkanaście takich motorów z różnymi przebiegami w trakcie wymiany panewek i wiem jak wyglądały Raptowny zresztą też robi przy nich i zna te silniki na wylot.
W takim razie co poprawili w polifcie skoro nie ma różnicy i wymieniac trzeba tak samo jak przed FL.
Czyli gówn... poprawili?
Czyli gówn... poprawili?
Z tego co wyczytałem na m3post (pełno informacji i statystyk odnośnie awarii i wymian panewek) to poliftowe panewki są gorsze, wykonane z twardszych materiałów i mają większą szansę uszkodzić korbowód. BMW zmieniło je tylko ze względu na przepisy, konieczna była eliminacja ołowiu. Ma to w sumie pokrycie, bo w poliftach średnio przy niższych przebiegach silniki strzelały.
No dobra w takim razie w przypadku przedlifta podajac vin w ASO jakie panewki wyskocza do kupienia , stare czy nowe ?
W takim razie jesteś potencjalnym klientem na silnik/remont w przyszlosci, ludziom ktorzy zajmuja sie takimi autami potrzebni sa tacy fani.yamati12 pisze:No moze masz racje, ja mam odmienne zdanie..
Pelne uszanowanie!
-
- Kontakt:
W aso po winie czy bez dostępne są tylko panewki po lifcie ,generalnie ta panewka nie różni się tylko materiałem ale i jej luz jest inny.Rozebrałem wiele tych silników i nowa panewka wygląda zdecydowanie lepiej w stosunku do starej panewki przy tym samym przebiegu np 80.000 km.Niestety debata tu nic nie pomoże i teksty typu ja nie zmieniam bo używam dobrego oleju ,nie katuje na zimnym itd .To jest wada fabryczna tych silników ,przychodzi przebieg 80.000 km i trzeba wymieniać .
Raptowny M-Performance
Faktycznie, zwiększyli luz:
http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=892838" onclick="window.open(this.href);return false;
Górne panewki grubość 2.0028 mm vs 1.9977 mm
Dolne grubość 1.9977 mm vs 1.9939 mm
Luz 0.0343 mm vs 0.0381 mm
Przepaści nie ma ale zawsze coś. Ciekawe w takim razie czemu poliftowe silniki częściej padają przy niższych przebiegach.
http://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=892838" onclick="window.open(this.href);return false;
Górne panewki grubość 2.0028 mm vs 1.9977 mm
Dolne grubość 1.9977 mm vs 1.9939 mm
Luz 0.0343 mm vs 0.0381 mm
Przepaści nie ma ale zawsze coś. Ciekawe w takim razie czemu poliftowe silniki częściej padają przy niższych przebiegach.
Nie za ciekawie jak na wymiane oliwy co 10k...
-
- Kontakt:
Czy dalej ktoś twierdzi że 80.000 km to nie odpowiedni moment na wymianę panewek w S65B40 i s85B50 ?
Raptowny M-Performance
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Dokładnie tak jest w każdej.
Na dniach będziemy robić egzemplarz po przebiegu 90tyś serwis ASO wymiana oleju co ok 15tyś to wrzucę jak wyglądają panewki.
Na dniach będziemy robić egzemplarz po przebiegu 90tyś serwis ASO wymiana oleju co ok 15tyś to wrzucę jak wyglądają panewki.
Panewki w M to jak rozrząd w innej marce sam ostatnio wymieniłem w e92 m3 przebieg powyżej 100 tys km bo aż strach jeździc a koszt wymiany panewek jest dużo mniejszy niż remont motoru lub jego wymiana. Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Mam zdjęcia panewek M3 e92 dkg 2012 która jeździła od małego przebiegu z wydechem i programem stage2 evolve,auto było regularnie serwisowane,nie było też oszczędzane,mój kolega kupił je z przebiegiem 40 tys km .Zmieniłem panewki przed montażem kompresora przy przebiegu 80 tys km i wyglądały nieźle.
Dam zdjęcia jak będę miał chwile.
Dam zdjęcia jak będę miał chwile.
Raptowny M-Performance