Tarcze i klocki - e92 m3 (opinia-forumowiczów)
Tarcze i klocki - e92 m3 (opinia-forumowiczów)
Witam.
Potrzebuje zaczerpnać wiedzy/opini - tematem będą Hamulce.
Pacjent to bmw m3 e92.
Zbliżającą się koniecznością dla mojej m3 jest wymiana już zużytych dysków i padów.
Autem nie mam zamiaru jeździć po torze tak więc jakie klocki i dyski polecacie do jazdy na codzień? (miasto,trasy,autostrady)
Z góry dzięki za pomoc! Pzdr.
Potrzebuje zaczerpnać wiedzy/opini - tematem będą Hamulce.
Pacjent to bmw m3 e92.
Zbliżającą się koniecznością dla mojej m3 jest wymiana już zużytych dysków i padów.
Autem nie mam zamiaru jeździć po torze tak więc jakie klocki i dyski polecacie do jazdy na codzień? (miasto,trasy,autostrady)
Z góry dzięki za pomoc! Pzdr.
-
- Auto: BMW M3 E92
Re: Tarcze i klocki - e92 m3 (opinia-forumowiczów)
Pakuj oryginalne tarcze i klocki, będziesz zadowolony
miałem przez pół roku na przodzie klocki Ferodo ds2500, super klocek do agresywnej jazdy, ale przy spokojnej piszczą strasznie przy lekkim dohamowaniu do świateł, szybciej i mocniej też łapały podczas naciśnięcia pedału hamulca co przy codziennej spokojnej jeździe było dość uciążliwe, z czasem nauczyłem się operować pedałem hamulca żeby tego efektu uniknąć, ale dopiero zauważyłem po zmianie klocków na ori BMW, że o wiele lepsze są do zwykłej codziennej jazdy, a gdy trzeba to też nie ma problemu z hamowaniem z wyższych prędkości 

Jak coś to mam nowe oryginalne klocki na tył w dobrej cenie

Właśnie zbieram zakupy w koszyku online. (Gdzieś tam w internecie)

Biłem się z myślami przez chwilę ponieważ wpadł mi pomysł z "Ferodo ds2500"

Dzięki za rade.

ATE 24.0124-0231.2 Brake Disc
ATE Ceramic 13.0470-7169.2 Brake pad set
Wybór padł na wymienione wyżej ATE:
Myślę, że do jazdy ukierunkowanej wyłącznie jako weekend oraz miasto będzie to wystarczający zestaw.
Jeżeli macie jakieś doświadczenia w podobnym temacie to czekam/my na informacje i rady.

Pozdrawiam.
Dzięki.
-
- Auto: M2
- Kontakt:
W przypadku takiego auta nie warto oszczędzać. Szczególnie nie warto 'cebulić' na hamulcach. Jak dotąd nie musiałem wymieniać hamulców, ale gdy już do tego dojdzie, to absolutnie poszukam oryginalnych. Oferują jak dla mnie ten odpowiedni kompromis na co dzień oraz na tor.
-
- Auto: BMW M3 E92
Odpuść sobie ceramiczne klocki, przerabiałem ten temat u siebie i auto dużo gorzej hamuje, pedał hamulca był mega tępy, trzeba było naprawdę mocno nacisnąć hamulec żeby w ogóle abs zagrał przy hamowaniu, a nieraz nawet tego nie zrobił. Zdecydowanie odradzam tego rodzaju klocki w M3, może jest to dobre do jakiegoś autka miejskiego gdzie nie potrzebujesz mieć mocnych hamulców. Jedyny plus tych klocków był taki że felgi nawet po dłuższej trasie były cały czas czyste, nie zostawiały po sobie prawie wcale pyłku jak to jest przy zwykłym klocku.
Dzięki Majstry za post-odpowiedzi