M3 e46 topas blau 2002r Kraków

Baza danych BMW ///M
Awatar użytkownika
Zywek

M3 e46 topas blau 2002r Kraków

Post autor: Zywek » wt kwie 12, 2011 23:09

Pewnie dobrze wam znane auto. Co sądzicie o tym egzemplarzu? Z tego co wiem to brak historii wymian olejowych ale wiadomo ze w 2004r przy przebiegu 70tys była akcja serwisowa panewek. Mógł by ktoś doradzić? Chciałbym znać wasze zdanie zanim zrobię 400km i pojadę obejrzeć.

http://moto.allegro.pl/bmw-m3-e46-topas ... 37403.html

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

71 900,00 zł
Witam
mam do sprzedania moją BMW M3 E46.

Auto kupione rok temu od klubowicza z mforum.com.pl, kraj pochodzenia: Szwajcaria.

Z wyposażenia brak jej jedynie tunera TV, posiada m. in.
- Ksenony
- Podgrzewane i elektrycznie regulowane, pompowane fotele z pamięcią
- Elektryczną roletę tylnej szyby
- Elektrycznie regulowane wszystkie boczne szyby
- Elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka boczne
- Nagłośnienie Harman/Kardon + fabryczny subwoofer + zmieniarka 6CD/MP3
- Nawigację satelitarną z mapą Polski 2010
- Komputer pokładowy
- Czujniki parkowania
- Tempomat
- Telefon
- Skrzynia SMG II z łopatkami przy kierownicy
- Lusterko wsteczne fotochromatyczne
- Felgi 19 cali CSL/Competition
itd.

Auto jest po wymianie oleju Castrol TWS + filtry + płyny przy 130 000km.

Nowe opony TYŁ Continental ContiSportContact 5P 265/30R19 ZR XL kupione w 09.2010, faktura do wglądu.
Nowe hamulce z przodu: Tarcze Zimmermann Formula Z z flanszami aluminiowymi, pływające, klocki FERODO DS2500 PERFORMANCE, ZAŁOŻONE 01.2011- ZAKUPIONE NA WWW.HAMULCE.NET, FAKTURA DO WGLĄDU.

Felgi model CSL/Competition 19 cali zakupione również od klubowicza z mforum.com.pl w stanie idealnym, zabezpieczone powłoką ochronną.

10.04.2011
AKTUALIZACJA:
Wykonałem przegląd stanu auta po zimie:
SERWIS BMW "STANDO" we Wrocławiu, wykonane czynności:
- wymiana oleju w skrzyni biegów
- wymiana oleju w moście
- wymiana nakładek amortyzatorów tył
- wymiana paska i rolek alternatora
- wymiana paska klimatyzacji
Faktura VAT oczywiście do wglądu.

# Rok produkcji (1900 - 2100): 2002
# Przebieg (km): 136000
# Pojemność silnika (cm3): 3200
# Moc silnika (KM): 343
# Skrzynia biegów: Automatyczna
# Rodzaj paliwa: Benzyna
# Typ: Sport/Coupe
# Liczba drzwi: 2/3
# Kolor: Niebieski
# Stan: Używany
# Uszkodzony: Nie

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Re: M3 e46 topas blau 2002r Kraków

Post autor: --==maly==---- » wt kwie 12, 2011 23:36

Samochód jako 2letni miał 70tyś teraz ma 9 lat i 136tyś nie wydaje Ci się to dziwne?
To,że przebieg jest większy nie oznacza,że auto jest złe ale skoro nie ma potwierdzenia na przebieg z góry załóż,że na pewno jest większy skoro w 2 lata ktoś nalatał średnio 35tyś rocznie na pewno nagle nie przestał jeździć.

Awatar użytkownika
Zywek

Post autor: Zywek » śr kwie 13, 2011 00:27

Musi mieć sporo nakulane... Znaleźć M to dosłownie dramat! Ciekawi mnie jeszcze 1model zaraz dodam... Dziekuję

Awatar użytkownika
Umiar
Kontakt:

Post autor: Umiar » śr kwie 13, 2011 13:45

Witam
tak się składa że dyskusja toczy się na temat mojego auta. Nie będę tu pisał nic na jego temat bo i tak uznacie to za stronnicze, więc napiszę coś na temat samego kupowania.
Otóż ten wątek oczywiście jest bardzo pomocny jeśli chodzi o ustrzeganie się pewnych "egzemplarzy" pojawiających się na allegro itp. Dzięki opiniom z forum osób, które WIDZIAŁY, OGLĄDAŁY, SPRAWDZAŁY, sam ustrzegłem się kilku felernych ezgemplarzy.
Ale Panowie, auta M nie kupujcie na zasadzie:
1. Napiszę na forum
2. Ktoś odpowie (często jest to Mały), ktoś kto nie widział auta, osądza na podstawie Bóg wie czego.
3. Wasza refleksja: Teraz już wiem, to nie dla mnie.

Takim sposobem gwarantuję, że Mały jest w stanie opisać każde auto z ogłoszeń (co widać czyni). Kierowanie się jedynie opinią osoby, która NIE WIDZIAŁA, NIE OGLĄDAŁA, NIE SPRAWDZAŁA, NIE JEŹDZIŁA, a jedyny trud jaki sobie zadała by ocenić auto, to włączenie komputera, jest dla mnie dziwne.
Kolego Zywek, absolutnie nie namawiam się do kupna mojego M3, ale wierz mi, żeby kupić auto, trzeba niestety wsiąść w samochód, przejeździć trochę Polski, i niestety sprawdzać samemu.
Historia zakupu mojej M3 najlepiej o tym świadczy, ale o tym już tylko na priv dla zainteresowanych.
Druga sprawa: każdy serwis serwisujący eMki jest w stanie beż większych komplikacji bardzo realnie ocenić przebieg auta, więc zanim kolego postawisz krzyżyk na każdym "ocenionym" przez Małego aucie, polecam wizytę w serwisie (o tych lepszych i gorszych przeczytasz na naszym forum).

Mój post sprowokował inny użytkownik forum, którego M3 również została "oceniona" przez Małego na tym forum, również bez WIDZENIA AUTA.

Mały, nie czynię Ci zarzutów, jedynie proszę, byś w swoich ocenach zostawiał furtkę dla faktu, że możesz się po prostu mylić i w ten sposób jednych oczerniać a drugim mydlić oczy.

Pozdrawiam Wszystkich
Ostatnio zmieniony czw kwie 14, 2011 19:29 przez Umiar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Umiar

Awatar użytkownika
Zywek

Post autor: Zywek » śr kwie 13, 2011 18:58

Mały napisał co uważa za słuszne i bardzo dobrze ponieważ o to chodzi w tym temacie. Jeśli chodzi o poszukiwanie auta to nie kupię go na podstawie forum :) Tylko najpierw trzeba z pośród pewnej grupy aut wybrać te , które wydają się na rozsądniejsze do obejrzenia w rzeczywistości. Jeśli jest możliwość wesprzeć się informacjami ludzi z Polski poprzez forum to dlaczego tego nie zrobić? Zanim przemierzy się z 2kkm w poszukiwaniu auta? Wracając do Twojego samochodu pewnie i tak będę go chciał obejrzeć ponieważ zdaje się , że puki co wypada najlepiej. Pozdrawiam Bartek.

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » czw kwie 14, 2011 02:10

Umiar zluzuj trochę.
Nigdzie nie napisałem,że twoje auto jest złe wręcz przeciwnie cytat "To,że przebieg jest większy nie oznacza,że auto jest złe"
Potrafisz w jakiś sposób udokumentować przebieg auta?
Kolega napisał o braku historii serwisowej od 2004r.
Wg mnie auto wygląda naprawdę fajnie poza odpryskami na przednim zderzaku nie ma się do czego przyczepić.
Jedyne co bym poddał wątpliwości to właśnie przebieg skoro w 2004r miało 70tyś trochę dziwny jest obecny stan licznika ale dla mnie to nie skreśla auta w żadnym stopniu liczy się stan auta a rocznik i przebieg to drugorzędna sprawa w przypadku M3.
Nigdzie nie pisałem,że auto ma na pewno większy przebieg tylko,że może tak być.
Nie znam tego egzemplarza więc nie mogę konkretniej nic więcej o nim powiedzieć.

A co opisywania M3 z ogłoszeń to akurat w tej kwestii mogę coś powiedzieć od dwóch lat praktycznie codziennie przeglądam aukcję z M3 dodane w ciągu ostatnich 24h więc raczej żadne auto mi nie umknie i na tej podstawie często można wiele o konkretnych autach powiedzieć. Dodatkowo w tym okresie miałem w sumie 3 sztuki M3 i trochę aut obejrzałem zanim je kupiłem kupowałem też M3 ze znajomym więc naprawdę mało jest aut w ogłoszeniach których nie kojarzę i o których nie mogę nic powiedzieć.
W Polsce rynek M3 jest biedny ze względu na wysoką akcyzę mało jest sprowadzanych nowych aut większość krąży po Polsce.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Umiar
Kontakt:

Post autor: Umiar » czw kwie 14, 2011 19:20

Mały, jest luz :-) .
Cieżko jest z M3 w Polsce, znam większość egzemplarzy, bo zjeździłem troche nasz piękny kraj w poszukiwaniu swojej. Ale wiem również, że z autami bywa różnie.
Piszesz, że skoro w 2004 moja M3 miała 70 tys a teraz ma 136 to pewnie coś nie tak.
Ja kupiłem auto w czerwcu 2010, przez 10 miesięcy zrobiłem nią raptem 9 tys km.
Poprzedni właściciel, którego pewnie znasz, dokładnie w taki sam sposób jak ja użytkował to auto, czyli przeważnie weekendy. I to co wydaje się być niemożliwe czyli tak niski przebieg, nagle wydaje się być całkiem realne. Tyle w kwestii przebiegu.

I tak nie wyobrażam sobie kupowania M3 bez wizyty w serwisie, tam bardzo szybko wyjdzie ile auto ma przejechane i w jakim jest stanie.

Jeśli moja poprzednia wypowiedź była zbyt ostra, to przepraszam, nie miałem złych intencji.
Pozdrawiam
Umiar

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » czw kwie 14, 2011 20:40

Co do serwisu to ja akurat polecam porządnego mechanika bo w ASO niestety trochę wiedzy i praktyki brakuje ale z resztą twojej wypowiedzi się zgadzam.
Pzdr

Awatar użytkownika
Umiar
Kontakt:

Post autor: Umiar » pt kwie 15, 2011 07:13

wiesz, niby tak, ale nie ma co demonizować, są serwisy które znają się na rzeczy.
Chociaż sam również nie korzystam z ASO, wolę Stando Wrocław.
Inna sprawa, że większość kupujących jedzie do obcego miasta kupować auto, i wtedy cieżko znaleźć wiarygodnego mechanika, dlatego wybierają ASO.
Pozdrawiam
Umiar

Adam F

Post autor: Adam F » pt kwie 15, 2011 21:03

Zywek - przed Umiarem to było moje auto. Sprzedałem je tylko dla tego, że pojawiła się okazja zakupu M5, którą teraz jeżdżę. M3 miałem 3 lata i powiem tyle, jeśli Umiar dbał o nie tak jak ja (a sądzę że tak było) to się nie zastanawiaj. Samochód kupiłem sprawdzając wcześniej w ASO (w Poznaniu). Przez trzy lata ani razu mnie nie zawiódł. Na Mtrackdayach byłem ze trzy może cztery razy. Nie miałem sumienia katować go na torze. Jeździłem stosunkowo mało, bo tylko po Warszawie i sporadycznie po Polsce. Serwisowałem w BMW w Konstancinie, znany i zaufany serwis BMW. Jedyną zaniedbaną rzeczą był lakier, który odrestaurował Umiar. Gdybym tylko miał tą kasę odkupiłbym go - tak dobrze go wspominam.
Nurburgring: 9.02.16 - E60 M5

Awatar użytkownika
Zywek

Post autor: Zywek » wt kwie 19, 2011 11:35

Dziękuję za informacje. Nie drażnił Cię brak historii serwisowej i nie potwierdzony przebieg?

Adam F

Post autor: Adam F » wt kwie 19, 2011 22:10

Nie było powodów do obaw. Serwis ASO w Poznaniu powiedział, że nie ma sposobu na 100,00% gwarancję, że przebieg na liczniku jest prawdziwy, ale sprawdzali dostępnymi metodami i potwierdzili, że powinien być prawdziwy. Na bazie informacji jakie mi przekazali zdecydowałem się na to auto. Jeździło wyśmienicie... Nie byłem na wielu MTrackDayach, ale na tych nielicznych można sprawdzić Historię. Czasy miałem w pierwszej piątce. Mając na uwadze, że pierwszy był zawsze Maros ze swoim zmodyfikowanym E46, a zaraz po nim Matej (E92 i Slicki) - można powiedzieć, że ścisła czołówka :-D
Nurburgring: 9.02.16 - E60 M5

Hubert_e36
Kontakt:

Post autor: Hubert_e36 » czw maja 19, 2011 09:06

widzialem wczoraj na trasie do radomia z wawy , jesli to ta to prezentuje sie naprawde dobrze :razz:

Bugs

Post autor: Bugs » ndz cze 12, 2011 13:10

Poszło już to autko? Do Stando mam zaufanie, też tam jeżdżę. Do niedawna mieli na placu szare E46 M3, ostatnio już go nie widziałem.

Kowalik

Post autor: Kowalik » ndz cze 12, 2011 15:16

Bugs pisze:Poszło już to autko? Do Stando mam zaufanie, też tam jeżdżę. Do niedawna mieli na placu szare E46 M3, ostatnio już go nie widziałem.
Szare M3 e46, które 'chwilkę' stało na sprzedaż w całości, kilka tygodni temu widziałem z pogniecionym prawym bokiem.

ODPOWIEDZ