Łancuch
Łancuch
Wiatm,
Jako że kolejno elminuje wszelkie mniejsze i wieksze usterki to mam do was pytanie odnosnie łancucha rozrządu:
Zauwazyłem ostatnio ze po rozgrzaniu silnika słychać grzechotanie łancucha - najbardziej jest to słyszalne jak silnik schodzi z obrotów, czytałem gdzieś ze jest to jeden z newralgicznych elementów tego silnika - co tam sie zużywa? napinacz osłabł, slizgi juz sie skonczyły, lub łancuch tak luźny że napincz nie starcza?
Dzięki za wszelkie sugestie
Jako że kolejno elminuje wszelkie mniejsze i wieksze usterki to mam do was pytanie odnosnie łancucha rozrządu:
Zauwazyłem ostatnio ze po rozgrzaniu silnika słychać grzechotanie łancucha - najbardziej jest to słyszalne jak silnik schodzi z obrotów, czytałem gdzieś ze jest to jeden z newralgicznych elementów tego silnika - co tam sie zużywa? napinacz osłabł, slizgi juz sie skonczyły, lub łancuch tak luźny że napincz nie starcza?
Dzięki za wszelkie sugestie
-
- Auto: M5,323i,745i turbo
- Kontakt:
Re: Łancuch
Musze cię zmartwic , rozrząd do wymiany.
Do wymiany 3 kola zębate(około 240 sztuka),łańcuch (okolo 350 ,na allegro 120)
Koniecznie trzeba wymienic klin na dolnym kole.
Jeżeli byłby uszkodzony napinacz to w momecie pierwszego odpalenia słyszałbyś mocne
uderzenie łańcucha.
Nie licząc uszczelek,blaszek na górne koła jest to najtańsza opcja wymiany.
Do wymiany 3 kola zębate(około 240 sztuka),łańcuch (okolo 350 ,na allegro 120)
Koniecznie trzeba wymienic klin na dolnym kole.
Jeżeli byłby uszkodzony napinacz to w momecie pierwszego odpalenia słyszałbyś mocne
uderzenie łańcucha.
Nie licząc uszczelek,blaszek na górne koła jest to najtańsza opcja wymiany.
S38B36 ,S38B38
LukaszM5 dobrze mowi. Ale Ja bym sie narazie wstrzymal z rozkladaniem wszystkiego na czesci.
Kup napinacz od S50B32 i powinno byc lepiej;)
Kup napinacz od S50B32 i powinno byc lepiej;)
Ostatnio zmieniony pn paź 06, 2008 22:14 przez Mfunf, łącznie zmieniany 1 raz.
'93 DaytonaViolett B36 360tys km
Przepraszam, że sie wetne... a może to vanos hałasujeKillme pisze:najbardziej jest to słyszalne jak silnik schodzi z obrotów

ONLY ///M
siwy pisze:Przepraszam, że sie wetne... a może to vanos hałasujeKillme pisze:najbardziej jest to słyszalne jak silnik schodzi z obrotów![]()
Jaki vanos??? haha nie ma takiego;)
Tak też myślałem, że coś walne... niech Admin wytnie moje wypowiedziMfunf pisze:Jaki vanos??? haha nie ma takiego;)siwy pisze:Przepraszam, że sie wetne... a może to vanos hałasujeKillme pisze:najbardziej jest to słyszalne jak silnik schodzi z obrotów![]()

ONLY ///M
Jak już się bawić w rozrząd to i ślizgi też przydałoby się wymienić.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
napinacz z s50 b32 pasuje plug& play??czy jakies przerobki sa potrzebne?
kris/// pisze:napinacz z s50 b32 pasuje plug& play??czy jakies przerobki sa potrzebne?
Kris,
Plug & play! zednych przerobek!

http://web.archive.org/web/200611110652 ... m/node/224
U siebie przed sezonem zmieniałem napinacz (prewencyjnie) ale poszedłem w oryginalny do S38.
Może ktoś sensownie rozwinąć ten temat czemu zastępuje się go właśnie tym z S50B32?
Może ktoś sensownie rozwinąć ten temat czemu zastępuje się go właśnie tym z S50B32?
No Fear - No Fun!
link odnosnie napinacza http://e30m3performance.com/installs/in ... tensioner/
Witam prosze o jakies wskazowki w sprawie ustawienia rozrzadu w m5 e34 3.6.