Dziwne halasy z tylu auta
Dziwne halasy z tylu auta
Witam ,mam maly problem bo od jakiegos czasu z tylu auta dochodza dziwne halasy ,jakby obcieranie kola o cos ale kola nie obcieraja bo nie maja prawa (sa orginaly 225/35/19) Dzieje sie tak przy skrecaniu (w lewo troche jakby mocniej ) obcieranie nie jest jednostajne. 

cristek
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Re: Dziwne halasy z tylu auta
Szpera.
Poczytaj o oleju do szpery z FM boosterem na forum to rozwiąże twój problem.
Poczytaj o oleju do szpery z FM boosterem na forum to rozwiąże twój problem.
cristek99, trze tylko przy ciasnych zakrętach czy przy prawie każdym?
kostek_ja pisze:cristek99, trze tylko przy ciasnych zakrętach czy przy prawie każdym?
Generalnie niema reguly ale na ciasnych przy wolnej jezdzie slychac wyraznie.
Jaki kolor ma ten FM booster ? Cos kiedys trafilem na ten temat nnnnna forum
cristek
Jak nie ma reguły to nie byłbym taki pewny czy to szpera. Może chodzi ci o dźwięk który wydaje kontrola trakcji przy mocniejszej ingerencji. Sprawdź czy dźwięk występuje też przy wyłączonym DSC.
Generalnie ciężko powiedzieć coś nie słysząc.
Generalnie ciężko powiedzieć coś nie słysząc.
Kostek jak Cie lubię
nie pie...l 

Jak dla mnie to trochę dziwny zbieg okoliczności iż samochód zaczyna hałasować w zimę. Do tego szpera odzywa się tylko w konkretnych sytuacjach, jeżeli w ogóle się odzywa.
A często jest tak że ludzie o tego typu pierdołach nie wiedzą
Ja bym też sprawdził czy zwyczajnie się nadkole nie naderwało od śniegu
Generalnie odpowiedź powinna brzmieć: podjedź do warsztatu i niech obejrzą auto, bo przez internet ciężko zdiagnozować. A jak nie będą mieli pomysłu to możemy coś podpowiedzieć
Ewentualnie nagraj ten dźwięk. Dźwięk pracującej szpery jest mi dobrze znany
Oczywiście wymiana oleju nie zaszkodzi, ale ja nie jestem fanem tego FM Booster.
PS
Oczywiście mi do opisu kolegi nie pasuje ani szpera, anie ingerujące DSC. Nie mniej jednak uważam że warto to sprawdzić gdyż zajmuje chwilkę i nic nie kosztuje
A często jest tak że ludzie o tego typu pierdołach nie wiedzą

Ja bym też sprawdził czy zwyczajnie się nadkole nie naderwało od śniegu

Generalnie odpowiedź powinna brzmieć: podjedź do warsztatu i niech obejrzą auto, bo przez internet ciężko zdiagnozować. A jak nie będą mieli pomysłu to możemy coś podpowiedzieć

Ewentualnie nagraj ten dźwięk. Dźwięk pracującej szpery jest mi dobrze znany

Oczywiście wymiana oleju nie zaszkodzi, ale ja nie jestem fanem tego FM Booster.
PS
Oczywiście mi do opisu kolegi nie pasuje ani szpera, anie ingerujące DSC. Nie mniej jednak uważam że warto to sprawdzić gdyż zajmuje chwilkę i nic nie kosztuje

Napewno to nie jest DSC, przychylil bym sie do tezy o szpere bo zapomnialem dodac ze ok.dwa miesiace temu zmienilem olej w dyfrze i ten co wlalem byl jasno zolty(cytrnowy) a ten co spuscilem byl wmiare klarowny ale o czerwono bordowym zabarwieniu , stad moje pytanie o kolor tego dodatku.
cristek
W takim razie to raczej szpera. Mnie tylko dziwi że tak często ją słychać.
Mam podobinie w mojej m3 e46 ale u mnie sie to odzywalo w lecie (zimy nigdy nie wiedziala) i przy wolnej jedzie slychac z tylu na ostrym zakrecie ze tez tak jakby cos ocieralo o nadkole ale to takze slychac bylo by podczas jazdy.
Przy szybkiej jezdzie nie zauwazylem tego moze dlatego ze nie wchodzi sie tak ostro w zakret
Przy szybkiej jezdzie nie zauwazylem tego moze dlatego ze nie wchodzi sie tak ostro w zakret
Zakupilem olej + fm booster od bmw i zobacze co bedzie po wymianie, jeszcze jedno pytanko z innej sprawie ale nie chce zakladac nowego tematu,wydaje mi sie ze juz widzialem ten temat ale szukalem na forum i cos nie moge znalezc tego posta ,chodzi o skasowanie lampki od opon guzikiem na konsoli,po zmianie kol na zimowe zapalilo sie na czerwono i nie moge skasowac ,po nacisnieciu zapala sie na zolto i po ponownym jest tylko piiiik i wraca czerwona.
cristek
Musisz przytrzymać aż nie zgaśnie czerwona, a potem przytrzymać aż się zapali żółta. Jak puścisz to żółta powinna sama zgasnąć. Jak nie zgaśnie to znaczy że zrobiłeś coś źle.
Wlasnie o to chodzi ze juz to kiedys robilem tak jak mowisz i bylo ok a teraz jest jakis problem ,po ponownym wcisnieciu robi piiiik i z zoltej robi sie czerwona.
cristek
cristek99, ale przytrzymujesz przycisk te kilkanaście sekund?
Kilkanascie to moze nie ale napewno kilka razy probowalem dluzsza chwile (ok. 4-6 sekund)
cristek