PYTANIE O ROZMIAR OPON do m3
PYTANIE O ROZMIAR OPON do m3
Jak w temacie czy do felg 19 Orginaly M3- wejda opony dunlop m3- 255 /50 ( tył podejrzewam ze bez problemu ) ale chodzi o przód Zawias seria .
jedno życie , jedna marka WiaDomo jaka 

Re: PYTANIE O ROZMIAR OPON do m3
Nawet jak wejdą to fajny offroad z tego wyjdzie. Pytanie, po co?
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
i o to chodzi na zime mi pasuje, bede mial 4 szt takich opon i jak da rade to chcialbym to sprawdzic i założyć na dwie osie. Jak nie bardzo bedzie z tym smigac to zostawie tył, a przód zamienie na te co mam nokianWR 235/35. Tylko wejdzie czy nie wejdzie? zeby nie przycieralo, zakladal ktos cos podobnego?

Po pierwsze to za szeroka opona na felgę 8 cali. Po drugie nie wejdzie w nadkole (nawet z tyłu pewnie będzie problem). Po trzecie: naprawdę jest sens tak żydzić na opony? Nie lepiej kupić komplet kół zimowych. Jak ja kupowałem mieli w naprawdę dobrej cenie felgę z oponą. Nie dużo drożej niż same opony. A zimowe 18tki są sporo tańsze niż 19tki.adim3 pisze:Tylko wejdzie czy nie wejdzie? zeby nie przycieralo, zakladal ktos cos podobnego?
a czy ktos tu zydzi na opony?? moge kupic 18 albo 17 ale jaki to ma sens, skoro w zimę tym autem wyjadę dosłownie pare razy ( żeby rozruszać go trochę ) Teraz ktoś napisze, to po co zmieniać opony na zimowe, poprostu bo tak ! Przejechalbym się swoja emka po sniegu i tyle. A po za tym jest drugie ALEE, felgi mniejszej niż 19'' do niej NIGDY nie założe ! Przy tej 18 Niby orginał do m3 wygląda co najmniej lipnie. M3 moim skromnym zdaniem musi wygladać jak m3 . a felgi- te orginały ,to jak dobre buty na nogach ,Wizytówka jeest. Ogólnie zgodzę się że mniejsza felga na zimę itp. a najlepiej niech będzie stalowa
hehe , w innych autach tak robię zawsze. Z tym jest trochę inaczej , na zimę dużo od niej nie wymagam.

ja mam 245/35 na fabrycznej 19'' z przodu i wulkanizator marudził że ciężko strasznie się zakładało
255 jakoś nie widzę, nie mówiąc już o tym że przy profilu 50 jest bardzo duża szansa na przycieranie
wyglądu nie komentuije nawet
255 jakoś nie widzę, nie mówiąc już o tym że przy profilu 50 jest bardzo duża szansa na przycieranie
wyglądu nie komentuije nawet

to raczej zostane przy tych co mam na przod (235/35 ) a na tył chyba poszukam coś w rozmiarze 255/40. a jaką opony na zime polecacie? czytałem tu coś było napisane na ten temat tylko ze 2lata temu. Dunlop 3D ewentualnie M3 bądź własnie nokiany wrg2, chyba jeszcze ktoś wspominał o Blizzakach 25. Jakie najlepsze?

A jak inaczej można zinterpretować fakt iż chcesz włożyć opony dużo za duże poza tym iż masz do kupienia tanio bądź ci zostały? Jak się pomyliłem to sory.adim3 pisze:a czy ktos tu zydzi na opony??
Co do opon zimowych na 19. W zeszłą zimę jeździłem na seryjnych 19tkach i na wszystkich 4 miałem opony 245/35/19. Przód OK, ale z tyłu już za duży naciąg i łatwo było felge uszkodzić.
Teraz założyłem 4 przody z takimi samymi oponami. Wygląda to trochę gorzej (mimo odpowiednich dystansów) ale przynajmniej felgi są chronione.
Teraz pozostaje ci pytanie czy bardziej ci zależy na trakcji na asfalcie czy na śniegu.
4 takie same opony są stabilniejsze na śniegu, ale na asfalcie już czuć że samochód jest niestabilny przy większych prędkościach. Z drugiej strony jak dasz szerszy tył to będzie analogicznie lepiej na asfalcie a gorzej na śniegu. Musisz dobrać do swojego użytku.
Do seryjnych 19tek chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby 245/35/19 + 255/35/19. Ewentualnie jak chcesz to możesz dać z tyłu trochę wyższy profil (255/40/19).
Co do modelu. Mi się najlepiej jeździ na Pirelli Sottozero. Do M3 jej nie kupiłem tylko dlatego że już nie było w moim rozmiarze. Kupiłem jakieś Goodyery i nie jestem zadowolony.