M3 e46 USA przeróbka na europe
M3 e46 USA przeróbka na europe
Witam. Mam pytanie. Co dokładnie trzeba zmienić , żeby auto miało normalną europejską moc? Mam wersje USA z tłumikiem końcowym agency power reszta seria. Czy muszę też kupować europejski komputer? Z góry dziękuje, Pozdrawiam
Re: M3 e46 USA przeróbka na europe
Jedyną różnicą między EU a USA pod względem mocy to umiejscowienie katów. W USA są na kolektorach, a w EU na S-pipe.
Musisz wrzucić europejskie kolektory i katy. Ewentualnie tylko kolektory i program. Ale głowy nie dam że kolektory EU pasują do S-pipe z USA.
Musisz wrzucić europejskie kolektory i katy. Ewentualnie tylko kolektory i program. Ale głowy nie dam że kolektory EU pasują do S-pipe z USA.
Oki. Czyli wymiana kolektorów i katów. A co z programem?
gdzie? i wgrać czy kupić kompa? Czy duża jest różnica między usa a europa? Przy jeździe i ile km mniej 10? Pozdrawiam

Z 6KMZywek pisze:Czy duża jest różnica między usa a europa?

USA ma 333bhp czyli 337KM a EU 343KM. Bez sensu się w to w ogóle bawić tym bardziej że katy i kolektory nie są takie tanie.
Jeżeli już w cokolwiek się bawić to raczej brak katów + program. Czyli kolektory EU, S-pipe bez katów (supersprint ma w swojej ofercie, ale za bodajże 300€, lepiej gdzieś zrobić na zamówienie). Dobre, dopracowane programy ma AA i ESS ale sobie też za nie trochę liczą (499$). Wówczas powinieneś mieć samochód mocniejszy o co najmniej 10KM od wersji EU. Teoretycznie ESS podaje +10 KM na kołach przy standardowych katach, na silniku powinno być trochę więcej + zysk z braku katów, ale to tylko teoria i w każdym egzemplarzu bywa inaczej.
Ja i tak bym tego nie ruszał chyba że ci katy padną.
Przy zmianie katów na EU potrzebne są też sądy z dłuższymi przewodami.
ZJAR
Dziękuje Panowie. Gra nie warta świeczki. W takim razie nic nie zmieniam. Pojadę tylko na hamownie i zmierzę ciśnienie. Mam dziwne wrażenie , że moja M jest słaba;P A wiecie może gdzie hamować w wielkopolsce? Pozdrawiam
Zywek, jedną z "wad" M3 jest to że jakoś strasznie nie wciska w fotel, a to dlatego że ma stosunkowo niski moment, a moc jest wyciągnięta za pomocą dużych obrotów. Z drugiej strony samochód jest łatwiejszy do opanowania 

Może faktycznie przesadzam , ale zrobiłem już prawie wszystko na tip top po zakupie i chcę mieć pewność , że autko jest już w porządku. Poczekam aż znajomy odbierze m5 e39 i zobaczymy czy bardzo duże baty odstanę
Jak nie to znaczy , że jest ok. Odchodząc od tematu czy będzie ktoś na verva street racing? Będę tam. Jeśli ktoś z was by był to chętnie pokaże auto zadam jeszcze parę pytań odnośnie M. Pozdrawiam

zapodaj jakis filmik jak chodzi ten tlumik. Kiedyś chciałem taki kupic
Tłumik masakra... Zapodam film jakoś na dniach. Jak chcesz na żywo to będę niedługo leciał przez katowice.
Zywek, pochwal się w Showroomie co zanabyłeś. Napisz kiedy będziesz w Katowicach, sam bym posłuchał tego na żywo. A może Kraków?
Pozdrawiam
Umiar
Umiar
- Oleg
- Moderator
- Auto: 1M E82, M3 E36, M3 E92, 996TT
Kiedy konkretnie, jak będę miał chwilę to też chętnie posłucham??Zywek pisze:Tłumik masakra... Zapodam film jakoś na dniach. Jak chcesz na żywo to będę niedługo leciał przez katowice.
Zaprezentuje autko tylko jeszcze regeneracja skór i malowanie zderzaków... na 90% będę leciał przez katowice jutro. Około 19-21. Jeśli ktoś chciał by zobaczyć zostawcie numery tel będę dzwonił przy wyjeździe z Konina. A jeśli chodzi o kraków to lecę do wadowic...
ech,ten tydzień siedzę we Wrocławiu więc ja odpadam. To czekam na filmik i showroom.
Pozdrawiam
Umiar
Umiar
Niestety wyjazd odwołany... Dziś w nocy nagramy coś fajnego i wrzucę. Pozdrawiam