Kłopoty ze skrzynia SMG

2000-2006 | silnik: S54

Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez bako_21 » Cz wrz 06, 2007 13:56

Witam jestem tu zupełnie nowym uzytkownikiem tego forum, i juz dosc nieciekawie zaczyna sie przygoda z moją M3-ką. Samochud kupiłem w maju tego roku w Stanach jako auto uszkodzone , m-ka trafiła domnie po 2 miesiacach od zakupu , jak uzjazłem to auto choc było lekko uszkodzone to odrazu sie w niej zakochałem :) , oczywisce auto bylo sprawne jezdziło tylko wymagało kilu porpawek blacharniczych , jakies 3 tygodnie temu zawiozłem ja do lakiernika jako auto jezdzace wyjechał i zjechał nia z lawet wszystko było ok dzis przyejzdzam zobaczyc jak tam auto a oni pytaja mnie czy w niej jakiejs blokady niema bo cos jest nie tak ze skrzynia jak wrzucaj biegu wsteczny to auto nie jedzie zachowuje sie jak było by na luzie R miga i poczym po chwili wyskakuje na luz na 0 to samo dzieje sie z biegami jak daje do przodu i niewiem co sie stało odstawiłęm auto donich było malina teraz cos jest nie tak oni mówa ze nic nie robili ze jak odpalili to sie tak stało jak chcieli nim odjechac , moge prosic o pomoc czy ktos juz miał cos takiego z ta skrzynia SMGII moze cos sie zblokowało ?? jesli tak to porszo o informacje co to moze byc jaka przyczyna tego jest w góry dziekuje za pomoc
bako_21
 
Posty: 206
Dołączył(a): Cz wrz 06, 2007 13:35
Lokalizacja: Katowice

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez mateush » Cz wrz 06, 2007 14:01

W SMG jest taka blokada ze jesli maska nie jest zamknieta to nie pozwoli wrzucic zadnego biegu i bedzie wyrzucal luz.
Uszkodzony (nielaczacy) czujnik w zamkach maski jest najczestszym problemem. Sprobuj trzasnac maska, pogmeraj czyms w zamkach maski, moze cos to da.
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!
mateush
Site Admin
 
Posty: 1238
Dołączył(a): Pt paź 06, 2006 18:53
Lokalizacja: Warszawa
Auto: 997TT

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez bako_21 » Cz wrz 06, 2007 14:11

Dzieki za informacje zaraz podskocze do goscia i zobacze moze cos pomoze , oby bo nieche sie pakowac w niepotrzebne koszty a słyszałem ze smg to dosc skomplikowana i nafaszerowana elektronika skrzynia
bako_21
 
Posty: 206
Dołączył(a): Cz wrz 06, 2007 13:35
Lokalizacja: Katowice

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez Marcin_Os » Cz wrz 06, 2007 20:53

W M5/6 jak wrzucisz bieg i otworzysz drzwi też automatycznie zrzuca na luz.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
Marcin_Os
 
Posty: 2704
Dołączył(a): Pn lut 05, 2007 09:04
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez mateush » Cz wrz 06, 2007 22:14

Marcin_Os napisał(a):W M5/6 jak wrzucisz bieg i otworzysz drzwi też automatycznie zrzuca na luz.


W M3 tez.
Tylko nie pamietam czy z otwartymi drzwiami mozna odpalic silnik i wrzucic 1...
Zauważyłeś problem z forum? Napisz od mnie PW!
mateush
Site Admin
 
Posty: 1238
Dołączył(a): Pt paź 06, 2006 18:53
Lokalizacja: Warszawa
Auto: 997TT

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez bako_21 » Cz wrz 06, 2007 22:52

No własnie odpalic sie da ale byłęm u goscia tylko samochud juz stoi cały pozaklejany wiec niemozna było do niego wsiasc.
bako_21
 
Posty: 206
Dołączył(a): Cz wrz 06, 2007 13:35
Lokalizacja: Katowice

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez Maros » Pt wrz 07, 2007 00:20

bezsensu to zrobili... czyli co jak sie jedzie i człowiek musi na chwile otworzyc i zamknąć drzwi bo np przyciał sobie płaszcz to smg wrzuci na luz?
Avatar użytkownika
Maros
 
Posty: 2545
Dołączył(a): N paź 08, 2006 23:00
Lokalizacja: Warszawa
Auto: M5F10, M3E92, M3E46

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez Tomas_M5 » N wrz 09, 2007 23:42

otwarte drzwi , maska, tylna klapa przynajmniej u mnie blokują skrzynie
Avatar użytkownika
Tomas_M5
 
Posty: 254
Dołączył(a): So lis 18, 2006 23:36
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez bako_21 » Wt wrz 11, 2007 10:07

No i tak tez było u mnie juz auto smiga i jest wszystko ok wielkie dzieki za info :)
bako_21
 
Posty: 206
Dołączył(a): Cz wrz 06, 2007 13:35
Lokalizacja: Katowice

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez Batman333 » Wt paź 16, 2007 00:31

bako, ty lepiej napisz jaka ulgę poczułeś, ze to taka "pierdółka".... :wink:

Poza tym gratuluje autka, i jakieś fotki na forum proszę.

P.S. Jeździj, testuj i dziel sie opinia bo ja tez chce SMGII.
Pozdrawiam
WITAM!!! Klubowiczów
Batman333
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt sty 05, 2007 23:55
Lokalizacja: KrakOw

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez marekmoto » Wt lis 20, 2007 11:59

Ja mam problem który byc może wynika z niewiedzy.
Gdy jadę i przełączę smg w tryb gdzie świeci się literka A to zmieniać biegi moge tylko łopatkami i dźwignią z obrotów mi nie zmienia,
gdy włączę tryb S to zmienia z obrotów ale wiadomo że trzeba je wyciągać,i mam jeszcze tryb bez literek,ale wtedy wrzuca na luz i samochód poprostu sie toczy.
Czy tak jest prawidłowo.
Chodzi mi o spokojną jazdę w automacie
marekmoto
 
Posty: 21
Dołączył(a): Pt lip 20, 2007 13:10
Lokalizacja: Radom

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez Marcin_Os » Wt lis 20, 2007 22:02

marekmoto napisał(a):Ja mam problem który byc może wynika z niewiedzy.
Gdy jadę i przełączę smg w tryb gdzie świeci się literka A to zmieniać biegi moge tylko łopatkami i dźwignią z obrotów mi nie zmienia,
gdy włączę tryb S to zmienia z obrotów ale wiadomo że trzeba je wyciągać,i mam jeszcze tryb bez literek,ale wtedy wrzuca na luz i samochód poprostu sie toczy.
Czy tak jest prawidłowo.
Chodzi mi o spokojną jazdę w automacie


Zaraz, zaraz...

Jak przełączysz skrzynię biegów w tryb "A" to masz tryb automatyczny, jak zmienisz bieg za pomocą manetki lub gałki zmiany biegów to przełączysz skrzynię biegów w tryb manualny.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
Marcin_Os
 
Posty: 2704
Dołączył(a): Pn lut 05, 2007 09:04
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez Keepsake » Śr lis 21, 2007 18:00

marekmoto napisał(a):Ja mam problem który byc może wynika z niewiedzy.
Gdy jadę i przełączę smg w tryb gdzie świeci się literka A to zmieniać biegi moge tylko łopatkami i dźwignią z obrotów mi nie zmienia,
gdy włączę tryb S to zmienia z obrotów ale wiadomo że trzeba je wyciągać,i mam jeszcze tryb bez literek,ale wtedy wrzuca na luz i samochód poprostu sie toczy.
Czy tak jest prawidłowo.
Chodzi mi o spokojną jazdę w automacie


Jeżeli dobrze zrozumiałem to czytasz odwrotnie wskazania wyświetlacza.

Jak przy dużej cyfrze jest A to jest automat i zmienia biegi sam. Moment do którego pozwoli Ci dokręcić wynika z położenia przepustnicy ale przede wszystkim wybranego programu. Wybierz pierwszy program (tylko najkrótszy pasek z 5-ciu na wyświetlaczu włączony, kontroluje się to przyciskiem który jest na środkowej konsoli obok gałki zmiany biegów, między nią a przyciskiem świateł awaryjnych) to zobaczysz że jest aż za spokojnie, około 2000 rpm zmienia na wyższy bieg. :)

A literka po prawej od ikonki pokazującej orientację gałki zmiany biegów pokazuje NA JAKI tryb zmienisz jak dasz gałką w prawo, a nie jaki masz aktualnie.

Czyli jak obok numeru biegu nic nie ma to po prawej jest -> A, a jak jest A to po prawej jest ->S czyli powrót do sekwencji.
Keepsake
 
Posty: 243
Dołączył(a): Śr lis 21, 2007 16:30
Lokalizacja: zza winkla

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez Keepsake » Śr lis 21, 2007 18:01

Aha - a tryb bez literek to neutral czyli duże N na wyświetlaczu.
Keepsake
 
Posty: 243
Dołączył(a): Śr lis 21, 2007 16:30
Lokalizacja: zza winkla

Re: Kłopoty ze skrzynia SMG

Postprzez Keepsake » Śr lis 21, 2007 18:03

MaRoS napisał(a):bezsensu to zrobili... czyli co jak sie jedzie i człowiek musi na chwile otworzyc i zamknąć drzwi bo np przyciał sobie płaszcz to smg wrzuci na luz?


Tak i co w tym takiego skoro wrzucenie z powrotem na bieg to jeden ruch ręką?
Keepsake
 
Posty: 243
Dołączył(a): Śr lis 21, 2007 16:30
Lokalizacja: zza winkla

Następna strona

Powrót do E46 M3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: pauldv8 i 1 gość