PB 98 a PB 95 - zauważacie różnicę ?

2000-2006 | silnik: S54
Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Re: PB 98 a PB 95 - zauważacie różnicę ?

Post autor: kostek_ja » śr lip 28, 2010 17:22

To może zacznij do tego podawać spalanie w milach na galon.

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » śr lip 28, 2010 17:27

Norma Mon różni się od Ron zawsze o 10 jednostek jednak taka liczba oktanowa nie jest używana w europie jak byśmy jej używali na dystrybutorze miał byś podane 85 i 88.
Nie powiedziałeś co wiedziałeś tylko wpierałeś wszystkim,że masz rację a reszta się nie zna zwłaszcza ja.
Moje zdanie jest takie "NIE WIESZ NIE JESTEŚ PEWNY NIE PISZ" bo ludzie później czytają i powtarzają takie głupoty i błędne informacje się rozprzestrzeniają.

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » śr lip 28, 2010 21:12

Jeżdże niestety dość agresywnie, pewnie jak nie jeden użytkownik ///M i przy wykorzystywaniu jego max możliwości widac różnicę! Ale...
Między 95, a 98 nie widać jej, tym bardziej ja nie zauważam. Niewielka różnica w cenie (do 20zł na zbiorniku, na 15 zbiornikach w miesiącu niby jeden gratis ;) ), ale w 90% tankuję SVPR 100 i widac różnicę! Ale nie od razu! Zauważyłem, że zaraz po zatankowaniu całego zbiornika (ok 60l) trzeba przejechać ok 100km by silnik zaczął inaczej pracować. Tak jakby potrzebował się ustawić, zaadoptować i co dziwne, ale wydaje mi się że podczas tego "ustawiania" pracuje inaczej, gorzej, a nawet jest słabszy (jakieś korekty pewnie robi). Nie znam się na konstrukcji i zasadzie działania silnika, dlatego tak łopatologicznie to piszę :P
I jeszcze jedno, może najważniejsze! Na 95-98 auto na trasie Częstochowa-Warszawa pali mi (wg komputera) ok 18-21l/100km, na SVPR 100 pali ok 15-16l/100km! To jest bardzo ciekawe... A sprawdzałem to już wielokrotnie...

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Post autor: --==maly==---- » śr lip 28, 2010 21:28

Jak ty jeździsz,że to Ci tyle pali?? Albo masz coś nie tak z autem albo masz cały czas pedał w podłodze i to minimum 90% trasy z pedałem w podłodze innej możliwości nie ma. Mi nawet przy średniej w granicach 180km/h spalanie wychodziło poniżej 15L w trasie.

kosiniak

Post autor: kosiniak » śr lip 28, 2010 21:47

djset, wyjezdzasz 15 zbiornikow w miesiacu? kurda skad pozniej sie biora te 9letnie eMki po 100tkm skoro ludzie robia miesiecznie po 6-7tkm :shock: ?

Awatar użytkownika
djset

Post autor: djset » śr lip 28, 2010 23:21

No ja niestety tak jeżdzę, nic na to nie poradze. Z autem mam wszystko ok... Mam niestety cieżką nogę, co niestety objawia się dużym zużyciem paliwa, klocków i opon... Ale spoko, o auto dbam i nie pałułę na zimnym lub wciąż do odcinki, bo to bez sensu jak moment jest w granicach środka obrotomierza ;)
Paliwo niestety ubywa szybko, bo mnie zbiornik starcza na nieco ponad 300km, wiec na 1000km zyżywam je 3... 5tyś km to 15 zbiorników, więc w miesiącu realnie do osiągnięcia, kiedy to jedzie się w tygodniu do Berlina (2x600km), w weekend nad morze (2x600km) i jeszcze w tygodniu na Litwę do Wilna (2x700km) i tutaj pozdro dla kosiniaka, którego jeszcze nie spotkałem przejeżdzając tyle razy przez Łomżę ;) Ale BinLaden'a macie obłędnego :P
Spalanie jednocyfrowe także jest do osiągnięcia, jadąc na tempomacie 120km/h, bo wtedy spalanie w granicach 9,5l/100km i mniej ;) AC oczywiście cały czas ON.
I tym samym co drugi miesiąc serwis w Mikołowie, bo u mnie wymiana oleju + filtry co 10k km...
A tak na marginesie, to w Niemczech wcale nie mają takiego super ekstra paliwa. Tylko może po prostu u nas już sie mniej chrzci ;) Bo różnicy właściwie nie widać... Tak czy siak polecam Shell V-Power Racing 100 oktan, cena wysoka, bo 5,5zł, ale myślę że warto.
OT: Polecany serwis w Warszawie...? (może Marcin_Os się wypowie?)

Awatar użytkownika
boomer4

Post autor: boomer4 » czw lip 29, 2010 00:17

--==maly==---- pisze:Norma Mon różni się od Ron zawsze o 10 jednostek jednak taka liczba oktanowa nie jest używana w europie jak byśmy jej używali na dystrybutorze miał byś podane 85 i 88.
Nie powiedziałeś co wiedziałeś tylko wpierałeś wszystkim,że masz rację a reszta się nie zna zwłaszcza ja.
Moje zdanie jest takie "NIE WIESZ NIE JESTEŚ PEWNY NIE PISZ" bo ludzie później czytają i powtarzają takie głupoty i błędne informacje się rozprzestrzeniają.
nikomu nic nie wpierałem na sile, po prostu powiedziałem co wiedziałem, ty sprostowałeś wiec się nie spinaj, nie lubię takich sytuacji, trochę zrozumienia stary nie jestem kompendiom wiedzy, po to jest forum żeby się wspierać a nie się spinać, czytać należy ze zrozumieniem i bez wkręcania sobie ataków z drugiej strony. Ja się przyznałem wiec zakończ ten off bo to niema sensu.

prosta ludzka pomyłka :)

ja w zasadzie nie odczuwam różnicy w jeździe po 98 czy 95, lałem raz 98 przez dłuższy czas i raz 95 przez dłuższy czas i naprawdę niema to znacznej różnicy. przynajmniej dla mnie :)

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » czw lip 29, 2010 00:30

djset pisze:OT: Polecany serwis w Warszawie...? (może Marcin_Os się wypowie?)
Uważasz że Os'owi wypada oficjalnie polecać inny serwis niż ten w którym pracuje? ;)

kosiniak

Post autor: kosiniak » czw lip 29, 2010 16:06

djset pisze:pozdro dla kosiniaka, którego jeszcze nie spotkałem przejeżdzając tyle razy przez Łomżę ;) Ale BinLaden'a macie obłędnego :P
zawsze mozemy sie spotkac na papierosa :)

Awatar użytkownika
boogie
Auto: M Sechs

Post autor: boogie » pt lip 30, 2010 00:42

Ja normalnie leje Pb95, lejąc Pb 98 nie zauwazylem zadnej roznicy, ani w zbieraniu sie auta, ani w spalaniu.
I nie kupuje paliwa na Shellu czy na Statoilu, bo wiem jak wygląda rynek i handel, i wiem skąd paliwa w Polsce sie biorą.
Ale przyznaje, że na Shell Racing auto lepiej lata, niechętnie heheh, ale musze to przyznać :-D
Pozdrówka!

ODPOWIEDZ