choinka błędów dsc hamulec ciśnienie opon zębatka
choinka błędów dsc hamulec ciśnienie opon zębatka
Witam mam problem w mojej m3 wcześniej jak jeździłem to podczas jazdy zapalaly się kontrolki od kontroli trakcji zębatka z wykrzyknikiem czujnik ciśnienia opon kontrolka od hamulca ręcznego i to wszystkie na raz . Ta sytuacja zdarzyła się dwa razy średnio po przejechaniu 30 km bez przerwy, po zgaszeniu silnika zgasly wszystkie kontrolki oprócz zębatki która paliła się jeszcze kilka sekund dłużej po ponownym odpaleniu wszystko znikalo z czasem się to zmieniło gdyż po ponownym odpaleniu pala się dalej dodam że m3 to rok 2002 z smg co to może być czy jakiś czujnik czy co? Proszę o pomoc (auto zachowuje się normalnie moc ta sama osiagi tylko brak kontroli trakcji co bardzo utrudnia normalna jazdę o tej porze)
Ostatnio zmieniony śr gru 03, 2014 11:28 przez blizerdix, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: choinka błędów dsc hamulec ciśnienie opon zębatka
Wszystkie kontrolki na żółto
-
- Auto: E46 m3 2001 EU (engine Lift)
Hej,
Ja miałem podobnie, dokładnie te same objawy. Okazało się ,ze miałem padnięty czujnik ABS w tylnym kole, po wymianie i przejechaniu 1km wszystkie kontrolki zgasły.
Jak nie zgaśnie kontrola trakcji to na 99,9 % masz padnięty czujnik położenia kierownicy. U mnie tak się zdarzyło.
Pozdr.
Ja miałem podobnie, dokładnie te same objawy. Okazało się ,ze miałem padnięty czujnik ABS w tylnym kole, po wymianie i przejechaniu 1km wszystkie kontrolki zgasły.
Jak nie zgaśnie kontrola trakcji to na 99,9 % masz padnięty czujnik położenia kierownicy. U mnie tak się zdarzyło.
Pozdr.
Kurde taka pierdola a jak spadnie śnieg to z domu nie wyjadę 

tak to będzie czujnik abs , pamiętaj jednak żeby kupować nowy po vin (kupując uzywke nie wiesz z jakiego rocznika), bo wersje przedliftowe były inne niż poliftowe , wtyczka ma tak mała zmiane ze dasz rade połaczyc ale auto będzie szarpac i wariować ...
06/00 996 Turbo Manual Seal Gray/Black
07/02 996 Turbo Manual Polar Silver/Grey
02/03 996 Turbo Manual Carrera White/Gray
05/03 996 Turbo Manual Seal Gray/Black
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Moze byc tez potrzebna kalibracja czujnika skretu objawy te same albo zalozyles rozne opony o roznych wysokosciach. Najlepiej podpiac pod komputer i zerknac co za blad pokazuje.
Tzn tak jeśli chodzi o opony to miałem całe koła zmienione koła na inne a teraz znowu będę wrzucal te oryginalne co były a odnośnie tego czujnika abs to jak to jest ich jest więcej czy jeden bo tu kolega pisał że w prawym tylnym kolejak mam to rozumieć . Bo jeżeli jest taki w każdym kole to bez kompa rozumiem ze się nie obedzie
Możesz zmienić obydwa w ciemno, choć rozsądniej byłoby sprawdzić kompem który dokładnie.
Porsche dobrze napisał - od modelu '03 zmienił się w ogóle cały moduł DSC z tego co pamiętam, łącznie jak widać z sensorami (dlatego od tegoż rocznika można np. wgrać Track Mode z CS(L)).
Tutaj masz info:
http://www.turnermotorsport.com/search. ... hId=204336
Porsche dobrze napisał - od modelu '03 zmienił się w ogóle cały moduł DSC z tego co pamiętam, łącznie jak widać z sensorami (dlatego od tegoż rocznika można np. wgrać Track Mode z CS(L)).
Tutaj masz info:
http://www.turnermotorsport.com/search. ... hId=204336
-
- Auto: M3 e46 M5 e39
Jakiś czas temu w swoim m3 miałem podobny kłopot, mianowicie zapaliła się na żółto kontrolka prawdopodobnie od dsc które przestało działać.
Wymieniony został czujnik dcs nr kat. 34521164458 i sprawa rozwiązana. Czujnik kupowałem w aso.
Tylko że moje auto to 2005r, ale może przyda się wskazówka
Pozdr
Wymieniony został czujnik dcs nr kat. 34521164458 i sprawa rozwiązana. Czujnik kupowałem w aso.
Tylko że moje auto to 2005r, ale może przyda się wskazówka

Pozdr

masz m3 coupe z 2005 w wersji europejskiej ?
-
- Auto: M3 e46 M5 e39
Takporscheee pisze:masz m3 coupe z 2005 w wersji europejskiej ?
podeślij jak możesz na priv 7 ostatnich cyfr vin interesują mnie takie egzemplarze
- JanekB
- Auto: M3 E46
Czesc
U mnie przyczyna takiej choinki byl niekontaktujacy czujnik polozenia kierownicy. Po odlaczeniu, przesmarowaniu stykow i ponownym podlaczeniu i skalibrowaniu problem ustapil. Na pol roku. Niedawno choinka wrocila, wiec pojade podlaczyc do kompa - tak jak inni pisza - to albo ktorys czujnik ABS, albo wlasnie ten od kierownicy. Koszt tego ostatniego to ponoc ok 900zl, ale moze tym razem juz wymienie, zeby problem przestal wracac
Pozdrawiam
U mnie przyczyna takiej choinki byl niekontaktujacy czujnik polozenia kierownicy. Po odlaczeniu, przesmarowaniu stykow i ponownym podlaczeniu i skalibrowaniu problem ustapil. Na pol roku. Niedawno choinka wrocila, wiec pojade podlaczyc do kompa - tak jak inni pisza - to albo ktorys czujnik ABS, albo wlasnie ten od kierownicy. Koszt tego ostatniego to ponoc ok 900zl, ale moze tym razem juz wymienie, zeby problem przestal wracac

Pozdrawiam
Janek B
E46 M3
E46 M3