Szukałem odpowiedzi zanim napisałem posta ale nie znalazłem nic konkretnego
Zaświeciła mi się kontrolka silnika podczas jazdy podjechałem na komputer pokazało (disa) błąd położenia wału korbowego, wałka wydechowego i niby nie prawidłowa praca vanosa, a na inpie coś z vanosem tylko to mnie dziwi że z tymi błędami auto normalnie przyspiesza, nie dusi go nie szarpie, skasowałem błąd i wszystko tak samo tylko nie denerwuje świecący check, i na drugi dzień znowu się zaświeciło skasowałem i jeżdżę, w 330i e46 jak miałem i był zepsuty czujnik wałka to auto szarpało i na ciepłym źle palił, wiem że jak czujnik wału korbowego to jechać się nie da, dlatego co zrobić aby nie wymieniać wszystkich czujników albo co jest przyczyną
Check Engine - pytanie
Re: Check Engine - pytanie
Zrób w DIS'ie test VANOS'a - sprawdź jak układa wałki i jak wygląda wynik dla "retardation" i "advance time". Zazwyczaj lecą uszczelka VANOS'a i elektrozawory. Jeśli po kilku testach będzie ok, duża szansa, że masz walnięty któryś czujnik położenia.
na szczęście skończyło się wymiana czujnika położenia wałka wydechowego
Gauczo, pamiętasz numer błędu w INPIE lub DISIE? Jak tak to wrzuć, może się przyda...
to tak numer błędu od czujnika był 10, był tylko widoczny podczas podpięcia komputera, jazda z tym błędem powodowała że w zakresie niskich obrotów np stanie w korku i ruszanie albo jazda na 2 biegu w zakresie do 2tyś zaświecał się check i na kompie pojawiał się numer 185 po wymianie czujnika położenia wydechowego nie ma błędów i jest ok
10 Exhaust Cam Pozycja Sensor Bank 1
185 wydechowy VANOS Bank 1 Function
10 Exhaust Cam Pozycja Sensor Bank 1
185 wydechowy VANOS Bank 1 Function