Stuki w skrzyni biegow/napedzie
Stuki w skrzyni biegow/napedzie
Witam,
Mam problem ktorego nie moge usunąć i ciagle szukam przyczyny.
Otòż jadac na pierwszym biegu wolno lub kiedy cofam po szybkim wcisnieciu sprzegła słychać jakby cos stuknelo w okolicach skrzyni biegow. Rowniez podczas postoju wciskajac i odpuszczajac sprzeglo slychac delikatny stuk. Dzieje sie to tylko po rozgrzaniu auta. Jak jest zimny i cofam jest ok.
W aucie wymienilem sprzeglo kompletne + dwumas, podpore walu, laczenie walu zdyfrem, elementy polosi, a nawet skrzynie biegow:)))). Wszytskie czesci poza skrzynia sa nowe z aso .A stuka dalej i doprowadza mnie to do szału:)
Panowie pomocy!
Mam problem ktorego nie moge usunąć i ciagle szukam przyczyny.
Otòż jadac na pierwszym biegu wolno lub kiedy cofam po szybkim wcisnieciu sprzegła słychać jakby cos stuknelo w okolicach skrzyni biegow. Rowniez podczas postoju wciskajac i odpuszczajac sprzeglo slychac delikatny stuk. Dzieje sie to tylko po rozgrzaniu auta. Jak jest zimny i cofam jest ok.
W aucie wymienilem sprzeglo kompletne + dwumas, podpore walu, laczenie walu zdyfrem, elementy polosi, a nawet skrzynie biegow:)))). Wszytskie czesci poza skrzynia sa nowe z aso .A stuka dalej i doprowadza mnie to do szału:)
Panowie pomocy!
PMS - Experience Exclusive Tuning http://www.p-ms.pl" onclick="window.open(this.href);return false; BBS, Eisenmann, G power, Manhart Racing
Re: Stuki w skrzyni biegow/napedzie
Witam,
Jaki przebieg ma auto? Moze to luzny dyfer? Puki olej jest zimny, to wytlumia jalowy ruch a jak sie rozgrzeje, spada lepkosc i juz nie tlumi, wiec slychac stukanie. Ale to jedynie domysly, nie poparte doswiadczeniem.
Powodzenia w usunieciu usterki!
Jaki przebieg ma auto? Moze to luzny dyfer? Puki olej jest zimny, to wytlumia jalowy ruch a jak sie rozgrzeje, spada lepkosc i juz nie tlumi, wiec slychac stukanie. Ale to jedynie domysly, nie poparte doswiadczeniem.
Powodzenia w usunieciu usterki!
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Ciężko jest wyeliminować ten efekt w m3 e46 manual ja też z tym walczyłem i tak musi być.
Zresztą w smg też to występuje tyle,że płynniejsze sterowanie sprzęgłem mocno niweluje te stuki.
Zresztą w smg też to występuje tyle,że płynniejsze sterowanie sprzęgłem mocno niweluje te stuki.
Dyfer jest ok.
Jezeli te stuki to norma to sie troche uspokiłem
Przy odpowiednim dawkowaniu sprzęgła tego nie slychac wiec da sie z tym zyc
Ae faktycznie dawno temu jak mialem smg to bylo to mniej wyczuwalne.
Dzieki Panowie
Jezeli te stuki to norma to sie troche uspokiłem

Przy odpowiednim dawkowaniu sprzęgła tego nie slychac wiec da sie z tym zyc

Ae faktycznie dawno temu jak mialem smg to bylo to mniej wyczuwalne.
Dzieki Panowie
PMS - Experience Exclusive Tuning http://www.p-ms.pl" onclick="window.open(this.href);return false; BBS, Eisenmann, G power, Manhart Racing
Dziwne jest to że straciłeś tyle kasy , żaden mechanik o tych stukach nie wiedział? Przecież to norma w m3,u nie których bardziej lub mniej słyszalna ale stuki są.
PAKO może źle to napisałem ale to nie wina mechanika. Ja chciałem mieć wszystko na igłę.
Jak sprawdzaliśmy podłogę czy nie jest popękana to stwierdziłem ( tak jak kiedyś "mały") że jak już robimy to pożądnie:) i powymieniałem wszystko to co miało luzy/potrzebowało wymiany jak i profilaktycznie inne rzeczy skoro auto było całę ogołocone:)
A wkłądałem jeszcze KW V2 więc i elementy zawieszenie ( górne mocowania i inne) powimienialiśmy.
PS. a skrzynię biegów to sam zepsułem
pozdro
Jak sprawdzaliśmy podłogę czy nie jest popękana to stwierdziłem ( tak jak kiedyś "mały") że jak już robimy to pożądnie:) i powymieniałem wszystko to co miało luzy/potrzebowało wymiany jak i profilaktycznie inne rzeczy skoro auto było całę ogołocone:)
A wkłądałem jeszcze KW V2 więc i elementy zawieszenie ( górne mocowania i inne) powimienialiśmy.
PS. a skrzynię biegów to sam zepsułem

pozdro
Była popękana, czy nie?PMS///M3 pisze:Jak sprawdzaliśmy podłogę czy nie jest popękana to stwierdziłem ( tak jak kiedyś "mały") że jak już robimy to pożądnie:) i powymieniałem wszystko to co miało luzy/potrzebowało wymiany jak i profilaktycznie inne rzeczy skoro auto było całę ogołocone:)
- --==maly==----
90% jak nie więcej M3 niestety ma popękaną lub naprawianą.
W moim podloga byla juz naprawiana ale za kadencji poprzedniego wlasciciela wiec chcialem sie upewnic czy jest ok. Poza tym wolalem wymienic tuleje wozka zeby miec pewnosc ze znowu nie popeka.
Te eMki wymagaja troski a moja jest 2002 roku wiec jest to dosyc stary samochod, dlatego powymienialem duzo rzeczy profilaktycznie.
Zainwestowalem w ten samochod juz nie wiem ile
ale sprawia mi przyjemnosc dopieszczanie laleczki:) jakos mam sentyment do tego modelu:)
Niektorzy mowia ze to bez sensu ale ja to lubie:) zreszta przy eksploatacji M5 e60 to i tak male piwo:)
Pozdrawiam
Te eMki wymagaja troski a moja jest 2002 roku wiec jest to dosyc stary samochod, dlatego powymienialem duzo rzeczy profilaktycznie.
Zainwestowalem w ten samochod juz nie wiem ile

Niektorzy mowia ze to bez sensu ale ja to lubie:) zreszta przy eksploatacji M5 e60 to i tak male piwo:)
Pozdrawiam
- --==maly==----
Warto zrobić tylny zawias kompleksowo fajnie,że się na to zdecydowałeś.
Czyli generalnie nie da się z tym nic zrobić? Po 1 dniu jazdy już mnie to wkurza
))

http://www.illume.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- --==maly==----
Akurat w twoim egzemplarzu wszystko po najdrobniejsze tulejki i elementy gumowe zostało wymienione i sprawdzane od a do z kilkukrotnie.
Po prostu skrzynia w M3 ma taką konstrukcję prawdopodobnie celowo zostawiono w niej lekki luz. Wytrzymuje do 800km ale te stuki są niestety wadą.
Ktoś na forum kasuje te luzy ale tak miały praktycznie fabrycznie nowe auta więc nie wiem czy to jest dobry pomysł tak ma poprostu być zresztą z tego co wiem po skasowaniu luzu zaraz gdzieś na półosiach czy innych elementach znowu się coś pojawia.
Po prostu skrzynia w M3 ma taką konstrukcję prawdopodobnie celowo zostawiono w niej lekki luz. Wytrzymuje do 800km ale te stuki są niestety wadą.
Ktoś na forum kasuje te luzy ale tak miały praktycznie fabrycznie nowe auta więc nie wiem czy to jest dobry pomysł tak ma poprostu być zresztą z tego co wiem po skasowaniu luzu zaraz gdzieś na półosiach czy innych elementach znowu się coś pojawia.
Czyli musze nauczyc sie z tym zyc
Dzieki za info!

http://www.illume.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
dolacze sie -
przy dosc dynamicznym wcisnieciu gazu na 1 biegu i puszczeniu slychac stukanie ( w momencie schodzenia z obrotow -tak jakby dyfer sie o coś obijał lub skrzynia pukała w bude) to samo dzieje sie na wstecznym
ktos to przerabiał?
nie wiem moze nagrac filmik?
skrzynia smg, 2002r- wymienione tuleje tylne oraz te w wahaczach
z gory dzieki za pomoc
przy dosc dynamicznym wcisnieciu gazu na 1 biegu i puszczeniu slychac stukanie ( w momencie schodzenia z obrotow -tak jakby dyfer sie o coś obijał lub skrzynia pukała w bude) to samo dzieje sie na wstecznym
ktos to przerabiał?
nie wiem moze nagrac filmik?
skrzynia smg, 2002r- wymienione tuleje tylne oraz te w wahaczach
z gory dzieki za pomoc
części do aut zachodnich i japońskich - pw.