Żółta kontrolka oleju
Żółta kontrolka oleju
Witam,
Po ostrzejszej jeździe(i tylko wtedy) kiedy gaszę silnik zapala się żółta kontrolka oleju czyli poziom delikatnie za mały. Odczekuje około 2 minuty od zgaszenia, patrzę na bagnet a poziom niemal w połowie między min i maxem. Gdzieś w necie znalazłem, że objawy padniętego czujnika są inne a i działoby się to za każdym razem a nie tylko po mocniejszej jeździe więc taką diagnozę odrzucam. Co to w takim razie może być ?
Pozdrawiam,
Maciek.
Po ostrzejszej jeździe(i tylko wtedy) kiedy gaszę silnik zapala się żółta kontrolka oleju czyli poziom delikatnie za mały. Odczekuje około 2 minuty od zgaszenia, patrzę na bagnet a poziom niemal w połowie między min i maxem. Gdzieś w necie znalazłem, że objawy padniętego czujnika są inne a i działoby się to za każdym razem a nie tylko po mocniejszej jeździe więc taką diagnozę odrzucam. Co to w takim razie może być ?
Pozdrawiam,
Maciek.
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Re: Żółta kontrolka oleju
Dolej pod max i problem zniknie często w E46 zdarza się tak jak piszesz przy ostrej jeździe choć ja miałem tak w obydwu 330ci w M3 mi się nie zdarzało jednak w 330 dolanie do max rozwiązywało problem.
Ostatnio jak wymieniałem olej to wlałem około 5550ml czyli tyle ile zalecane(+50 ml
) jest w temacie o płynach ustrojowych auta na tym forum. Nie jestem przekonany czy zalewanie do maxa to aby na pewno najbardziej optymalne rozwiązanie 

Dlaczego nie jesteś przekonany?m!xeR pisze:Nie jestem przekonany czy zalewanie do maxa to aby na pewno najbardziej optymalne rozwiązanie
Mądrzy ludzie policzyli wytrzymałość silnika na wszystkie czynniki i to z jakimś współczynnikiem bezpieczeństwa więc max mu na pewno nie zaszkodzi.
Ja ogólnie zawsze leje na maksa, a że mi nie ubywa to nie wiem jak się zachowuje przy niższym. Nie mniej jednak pamiętam że jak mi się kiedyś zapaliła żółta kontrolka (chyba jeszcze na pierwszym silniku, po pierwszej wymianie zaworów) to po sprawdzeniu oleju chyba było troszeczkę poniżej połowy. Ale nie jestem tego pewny. Mogło być równie dobrze 1/3 czy 1/4, ale raczej trochę poniżej połowy gdyż zaskoczył mnie fakt że daleko mu do minimum a już zrzędzi.
Mam dokladnie tak samo jak Ty. Na bagnecie pokazuje mi sie poziom odrobine nizszy niz polowa.
W takim razie ile oleju wchodzi od 0 do maksa? Bo 5.5l to jest polowa miedzy min I maxem.
W takim razie ile oleju wchodzi od 0 do maksa? Bo 5.5l to jest polowa miedzy min I maxem.
Napiszę co wiem ;-)
Miałem tak samo jak Ty. Zapaliła się kontrolka oleju przy gaszeniu silnika. Sprawdziłem poziom oleju i był pomiędzy min i max. Powiedziano mi, że między min i max jest 1 litr różnicy, więc dolałem niecałe pół litra i byłem prawie na maxie. Kontrolka zagasła.
Po kilku miesiącach robiłem przegląd i w serwisie zalali mi nawet ponad max (przynajmniej tak mi pokazuje na bagnecie). Niby w instrukcji napisano, żeby nie wlewać zbyt dużo oleju, ale mam nadzieję, że w serwisie wiedzą co robią.
Miałem tak samo jak Ty. Zapaliła się kontrolka oleju przy gaszeniu silnika. Sprawdziłem poziom oleju i był pomiędzy min i max. Powiedziano mi, że między min i max jest 1 litr różnicy, więc dolałem niecałe pół litra i byłem prawie na maxie. Kontrolka zagasła.
Po kilku miesiącach robiłem przegląd i w serwisie zalali mi nawet ponad max (przynajmniej tak mi pokazuje na bagnecie). Niby w instrukcji napisano, żeby nie wlewać zbyt dużo oleju, ale mam nadzieję, że w serwisie wiedzą co robią.
A teraz kluczowe pytanie: który serwis?LB pisze:ale mam nadzieję, że w serwisie wiedzą co robią.
Jakby nie było nie do końca wiedzą a nawet jak to mają to gdzieś. Przelali i nie chciało im się spuszczać. Podjedź gdzieś i upuść trochę oleju. Chyba że jest o 1mm ponad max to bym zostawił.
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
Też miałem to samo. Myślałem, że to czujnik ale nic to nie dało.
Od tego czasu mam zalane na maksa i jest ok.
Od tego czasu mam zalane na maksa i jest ok.
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
A widzisz kostek i tu jest pies pogrzebany
M3 nie brało mi ani grama oleju a że zalewałem na max zawsze to dlatego kontrolka nie świeciła. A 3.0 M54 lubią olej dlatego zauważyłem,że przy połowie potrafi świecić.
W M3 zawsze wole mieć zalane na max bo ze starych czasów pamiętam jak 3.0 S50 zacierały się przy niższym poziomie i lataniu bokami.

W M3 zawsze wole mieć zalane na max bo ze starych czasów pamiętam jak 3.0 S50 zacierały się przy niższym poziomie i lataniu bokami.
mnie żólta kontrolka zapala sie dopiero jak mam tak 1/4 stanu
- arturo
- Auto: M4,X5M Comp, X5M, X6M ...
W 330ci miałem to samo , dolałem do max stanu i zgasła .
Jest: F82 M4, F95 X5M Comp, F85 X5M RaceChip GTS, F86 X6M, MINI JCW Grand Prix AD2020 , S1000R M 2021
Było: E92 M3

Było: E92 M3
Ja zawsze olej trzymam pod MAX, lub nawet milimetr ponad
A w M3 E46 raz zapaliła mi się kontrolka żółta po zgaszeniu, wyciągnęłem bagnet i była połowa (między MIN a MAX). Dolałem litra, było nieco ponad max i kontrolka zgasła.

Pamiętam że jak miałem e39 530i z M54 przy lekkich wygłupach też potrafiła się zapalić a stan na bagnecie był w połowie między min a max, myślałem już nawet że mam uszkodzony czujnik w misce, a wystarczyło że oleju było lekko ponad połowa na bagnecie i czujnik się nigdy nie zapalał.
Ja ZAWSZE trzymam olej na MAX, we wszystkich autach i jest ok. I tak polecam... Delikatnie można przelać (1-2mm), ale jak ktoś upoi silnik o litr lub dwa za dużo, to troche już niebardzo.
nie no przesada naprawde jezdzicie w swoich m3 na polowie poziomu oleju albo mniej ????????? :O:O:O czy to jakis zart ?
S50B30