Właśnie się dowiedziałem, że zarówno cały M pak i klimatronik są fabryczne
Choć pewnie w związku z przygodą jaką miała z przodu zderzak został wymieniony na taki bez szczebelków. Trzeba sprawdzić czy w ogóle jest oryginalny.
Type code: BE71
Model: 318IS (EUR)
E-F-R series: E36 2
Series: 3
Type: COUPE
Steering: LL
Doors: 2
Engine: M44
Displacement: 1.90
Power: 103 (140 hp)
Drive: HECK
Transmission: MECH
Paint code: 299 - TECHNO-VIOLETT METALLI
Upholstery code: Z1XX - SONDERPOLSTERUNG
Prod.date: 1996-03-06
S214 Automatic stability control (ASC+T)
S243 Airbag for front passenger
S246 Manually adjust. steering column
S255 Sports leather steering wheel
P337 M Sports package
S423 Floor mats, velours
S428 Warning triangle and first aid kit
S481 Sports seat
S498 Headrests mechanically adjustable, rear
S510 Headlight vertical aim control
S520 Fog lights
S534 Automatic air conditioning
S556 Outdoor temperature indicator
S669 Radio BMW Business RDS
S676 HiFi speaker system
S704 M Sports suspension
S756 BMW LA wheel, round spoke, individual
L801 National version Germany/Austria
S806 Third stoplamp
S818 Battery master switch
Zaczynamy kompletowanie części. Dzisiaj przyszła hydrołapa oraz short shifter Swagier. Rozwazałem oryginał z Z3M ale podobno wcale nie jest taki krótki. Chiniola nie zaryzykuję. Dodatkowo nie mam przekonania, ale chcę spróbować z dłuższą dzźwignią. Jak nie siądzie to się obetnie i nagwintuje od nowa. Oprócz tego z jednej strony przykręca się go do tunelu, a z drugiej można wciąż go schować w jego plastikowej, oryginalnej części i zasłonić mieszkiem. Kompaktowa hydrołapa o podobnej długości.

Oprócz tego trwają poszukiwania M50B25, jest kilka opcji. Tłumik przygotuje MG Motorsport. W związku z przelotem od kolektorów do końcowego, zakładałem zamówienie go ze sterowanymi klapami. Ale gdy okazało się, że kosztują one 2 razy tyle co sam tłumik i miałbym zapłacić w sumie 3k zamiast 1k to podziękuję. W międzyczasie przyszły nowe kierunki Depo Smoke oraz nowe lampy tylne Depo z białym kierunkiem.

Mam też wstępnie namierzone używane zaciski z 330 e46. Pójdą do całkowitej renowacji + malowanie proszkowe. Do tego wybór padł na ATE Power Disc + klocki ceramiczne:
Obecne przednie lampy Depo są fatalne. Spróbujemy je uratować wywalając ringi i robiąc BH, ale nie wiem jaki będzie tego rezultat. Jak nie wyjdzie to zadowalająco to namierzyłem nowe Bosche. Myślałem, że już nie da się kupić nowych.
http://www.high-tech-tuning.pl/pl/p/BMW ... arelli/124" onclick="window.open(this.href);return false;
W przyszłym tygodniu spawamy dyfer. Póki co obecny na małej głowie. Duża wleci później, pewnie razem z turbo w przyszłym roku. Chyba, że wcześniej zmieli małą. Niedługo trzeba będzie zamówić kompletny zawias ISC przód-tył. Przy okazji wytargamy całe przednie zawieszenie. Wahacze zostaną wypiaskowane, pomalowane i dostaną nowe tuleje - acentryczne. Na przód jeszcze wleci adapter skrętu i tyle. Tylne wahacze z malowaniem i poliuretanami poczekają na kolejny sezon. Jak wleci klatka to trzeba będzie obspawać budę. Wtedy wstawimy wzmocnienia pod tylny wózek i wtedy dopiero przy okazji skończymy tylny zawias wraz z odmalowaniem na poliuretanach, żeby nie rozbierać go dwa razy. Jestem na tropie jakichś fajnych felg - póki co o normalnej szerokości i et, miałem namierzone fajne sznycle 18", ale 2 okazały się krzywe. Na chwilę obecną mocnym kandydatem jest wz-72. Mam namierzone proste, nieprostowane, niespawane, polakierowane proszkowo. Być może dojdą na przyszły tydzień. W tym momencie szukam jakichś sensownych opon. Na przód kupię jakieś nowe koty, a tył i tak będzie rotował

CDN.