UPDATE: 16.08.2009
Nastał weekend i prac ciąg dalszy. Tym razem przymierzyłem cię do tematu leżacych w kartonie odnowionych turbin, czyli wypiaskowane i pomalowane proszkowo. W którymś z pobocznych tematów na forum pytałem o znaczki na dekielki. Jak się okazało poprzednni właściciel sprawił mi nniespodziankę i na samym dnie kartonu w małym opakowaniu znalazłem nieoryginalne takie z allegro znaczki do przyklejenia. Oczywiście niepasowały, należało je przyciąć o 1mm. Stare znaczki które też sięznajdowały w kartonie na prawdę wyglądały paskudnie.
Nie skojażyłem faktu oglądając zimą turbiny, że znajdują się na nich śruby. W innym pobocznym temacie prosiłem Was o pomoc jakiego rodzaju są to śruby i wedle danych ze stronki WWW z częściami pobrałem wymiary. Zakupiłem komplet śrub w ocynku na imbus. Jak się okazało ori śruby są z kołnierzem oraz na torx. Niestety łby śrub były w tak fatalnym stanie, że nieuniknionym był zakup nowych. Dodatkowo pojawił się problem na jednej turbinie z odkręceniem wszystkich 5szt. w niektórych bbyły tak poobmykane łby, że jedyną deską ratunku okazało się nieocenione ogromne garażowe imadło
Gdy już skompletowałem wszystko przystąpiłem do prac. Tak jak kiedyś pisałem należało zabrać sięza tarcze i zaciski które po dość długim postoju auta były bardzo brzydkie. Postanowiłem oczyścić z nalotu rdzy do żywego, zapodkładować i zabezpieczyć kolorem...
... i w ten sposób wszystkie cztery strony...
Przycięte, zamontowane znaczki na dekielkach. Nie jest idealnie ale prezentują się przyzwoicie i nawet widać troszkę zaciski
W pierwszej chwili po montażu nie byłem przekonany, następnego dnia gdy wstałem poszedłem obejrzeć "brzydala" i stwierdziłem, że turbiny dodają niesamowitego smaczku temu autu. Niektórzy uważają, że wyglądają jak kołpaki, ja uważam że starodawnie ale jeśli autko ma być full ori to musi mieć wszystko z tamtych lat tak jak wyszło z fabryki.
Różnica między przód 8" a tył 9"
Z pierdółek nieobfotografowanych, został podklejony boczek od strony kierowcy na wysokości zamka drzwi oraz wypolerowane w poniedziałek z rana chromowane pierścienie lap oraz chrom atrapy chłodnicy.
Najbliższy weekend będzie przeznaczony na konserwacjae skóry kremem nivea (doradzają w necie, że to najlepszy sposób).