Dr Vanos / Mr Vanos / Bavarian Works
Dr Vanos / Mr Vanos / Bavarian Works
Korzystał ktoś z usług tych firm? O Dr Vanos jest sporo pozytywnych komentarzy, o Mr Vanos już mniej ale skłaniam się ku niemu właśnie ze wględu na korzystniejszą lokalizację. Jest jeszcze opcja Bavarian Works ale jakoś do polskich firm nie mam w ogóle zaufania. Robił ktoś u nich Vanosa kompleksowo czyli podstawiał auto i odbierał gotowe?
Jakiekolwiek opinie o tych trzech firmach mile widziane.
Jakiekolwiek opinie o tych trzech firmach mile widziane.
Re: Dr Vanos / Mr Vanos / Bavarian Works
Fajnie by było jakby ktoś też podał realne koszty takiej operacji w przybliżeniu powiedzmy do ok 100zł.
Jeśli chodzi o Bavarian Works to trzeba sie skontaktować z kolega Rypikiem
Myśle, ze spokojnie można im powierzyć auto 

Potwierdzam.Rypik rozwiązał zagadkę nad którą w ASO robili wielkie oczy 

KM5
Rypik (Bavarian Works) naprawił vanosy u dwóch moich kolegów w e36 328 (silnik m52b28 dla ścisłości). Wiem, że te vanosy różnią się od tych z m3 ale po naprawie ich auta odzyskały moc w dolnym zakresie obrotów. Ponoc z emkowymi vanosami Rypik też daje sobie radę, lecz na to dowodów nie znam.
Odnośnie Dr Vanosa to stanowczo odradzam. Może i vanos od niego był cichy ale po trzech miesiącach użytkowania wypluł te rzekomo najlepsze na Świecie uszczelnienia z Vitonu. Założyłem swojego starego vanosa tylko z nowymi zewnętrznymi uszczelkami z ASO i o dziwo skończyło się terkotanie. Już od 2 lat jest cisza a auto zbiera się jak dzikie.
Mr Vanosa nie znam ale drugi raz komuś na odległośc bym nie zaufał.
Odnośnie Dr Vanosa to stanowczo odradzam. Może i vanos od niego był cichy ale po trzech miesiącach użytkowania wypluł te rzekomo najlepsze na Świecie uszczelnienia z Vitonu. Założyłem swojego starego vanosa tylko z nowymi zewnętrznymi uszczelkami z ASO i o dziwo skończyło się terkotanie. Już od 2 lat jest cisza a auto zbiera się jak dzikie.
Dzięki za konkrety. Te uszczelnienia z Vitonu stosują chyba wszystkie firmy zajmujące się regeneracją Vanosa. Czyli dla pewności warto uszczelnić częściami z ASO? Pamiętasz koszt? To że mi te uszczelnienia sparcieją za 10 lat mnie nie interesuje specjalnie, nie chcę natomiast w ciągu pierwszego roku czy dwóch po naprawie znowu musieć przy tym grzebać szczególnie kiedy poprawny montaż to ciężki temat.Endru pisze:Rypik (Bavarian Works) naprawił vanosy u dwóch moich kolegów w e36 328 (silnik m52b28 dla ścisłości). Wiem, że te vanosy różnią się od tych z m3 ale po naprawie ich auta odzyskały moc w dolnym zakresie obrotów. Ponoc z emkowymi vanosami Rypik też daje sobie radę, lecz na to dowodów nie znam.
Jeśli ktoś by jeszcze miał jakieś opinie to chętnie poczytam.
Nie twierdzę, że Viton to zły materiał i był przyczyną awarii w moim przypadku. Bardziej prawdopodobne jest, że facet to źle poskładał albo wymiar o-ringu był źle dobrany. Ale to tylko gdybanie. Myślę, że nie warto się w to wkręcac i kupno uszczelek w ASO + dobry mechanik spokojnie wystarczą. Ponoc najważniejsze jest żeby pompa vanosa była niezużyta, bo z tym chyba nie da się nic zrobic. Nie pamiętam ile kosztowały o-ringi ale to raczej drobny wydatek.
Jakby ktoś był zainteresowany to otrzymałem odpowiedź od Mr Vanos:

Natomiast sama regeneracja Vanosa i usunięcie klekotu to w granicach 2700zł z wysyłkami (licząc ok. 120zł na kuriera w jedną stronę dla modułu + wałka). Do tego dochodzi montaż i demontaż, pewnie nie więcej niż 1tys. U mnie padły dwa elektrozawory które w ASO kosztują chyba 1500zł a Mr Vanos wlicza je w cenę usługi - wychodzi nawet nieźle.
Czyli u nich kompleksowa usługa = ok. 5tys. W ASO z nowym Vanosem jakieś 7 jeśli mnie pamięć nie myli. Sądziłem że UK będzie drogie ale nie że aż takThe cost is £350 plus VAT for a vanos rebuild. If you need to cam gears sorting for noise then we would need you to send the exhaust camshaft with gear and the inlet gear complete. This is £75 plus vat for the gears and parts.
This is for a total rebuild and we only use the outer case and metal parts, all internal seals and piston rods are changed.
We also change all the bolts for high tensile, this is something that Dr Vanos does not do strangely.
I also have a large supply of brand new solenoids that we can use if you have any fault ones, this is included in the price.
I put a 12 month warranty on units we supply.
We can fit a unit, including replacement cam gears, which requires removing the cams, for £795 plus VAT. When we fit a unit, the warranty is for 2 years as we are confident in our work. This covers for solenoids, leaks and vanos noise.

Natomiast sama regeneracja Vanosa i usunięcie klekotu to w granicach 2700zł z wysyłkami (licząc ok. 120zł na kuriera w jedną stronę dla modułu + wałka). Do tego dochodzi montaż i demontaż, pewnie nie więcej niż 1tys. U mnie padły dwa elektrozawory które w ASO kosztują chyba 1500zł a Mr Vanos wlicza je w cenę usługi - wychodzi nawet nieźle.
Cudze chwalicie a swego nie znacie
. No, konstrukcja vanosa z M50 to inny świat w porównaniu do S50. Osobiście miałem jeden przypadek Vanosa z ///M i był to vanos z M5 S62, którego naprawa nie skutkowała żadną poprawą. Odradzam również kupno uszczelnień z firmy beisan systems bo materiały użyte do produkcji uszczelnień nie są trwałe jak opisuje to producent
.

Z Bavarian Works kontakt wygląda tak tragicznie że odpuszczam tą firmę.
Otrzymałem kolejną wycenę od Niemców, konkretnie od VANO-Tech - liczą minimum 600EUR za odbudowę + 150EUR/elektrozawór. W cenie regeneracji jest usunięcie luzów/grzechotania.
Z racji że u mnie minimum 2 elektrozawory nie działają w ogóle, taniej wychodzi Mr Vanos który wymianę wadliwych zaworów ma wliczoną w cenę. Jak jeszcze czegoś się dowiem to napiszę.
elmo0104 gdzie robiłeś tego Vanosa?
Otrzymałem kolejną wycenę od Niemców, konkretnie od VANO-Tech - liczą minimum 600EUR za odbudowę + 150EUR/elektrozawór. W cenie regeneracji jest usunięcie luzów/grzechotania.
Z racji że u mnie minimum 2 elektrozawory nie działają w ogóle, taniej wychodzi Mr Vanos który wymianę wadliwych zaworów ma wliczoną w cenę. Jak jeszcze czegoś się dowiem to napiszę.
elmo0104 gdzie robiłeś tego Vanosa?
Jest po dlugim weekendzie wiec pewnie w BW baluja, dlatego taki kontak 

Inur ja zajmuje się również ich regeneracją ale tej jednej sztuki z M5 nie mogłem usprawnić. Inne zawsze z powodzeniem sie naprawiało a ta jedna sztuka była uszkodzona w nieznany mi sposób.
Inur pisze:Z Bavarian Works kontakt wygląda tak tragicznie że odpuszczam tą firmę.
Nie tylko kontakt ,wszelkie zaliczki , powierzone części itp... potem trudno cokolwiek odzyskać !!!
Koki pisze:Inur pisze:Z Bavarian Works kontakt wygląda tak tragicznie że odpuszczam tą firmę.
Nie tylko kontakt ,wszelkie zaliczki , powierzone części itp... potem trudno cokolwiek odzyskać !!!
Ja akurat mam pozytywne doświadczenia - dobrą cenę i stały kontakt, jeśli jest z czymś problem / pytanie.
-
- Auto: ///M3 E36 Coupe
- Kontakt:
Ja od ponad roku czekam na zwrot pieniędzy od właściciela Bavarian Works.Koki pisze:Nie tylko kontakt ,wszelkie zaliczki , powierzone części itp... potem trudno cokolwiek odzyskać !!!