Cos mi sie jara przy lewym przednim kole - POMOCY!
Cos mi sie jara przy lewym przednim kole - POMOCY!
Witam,
Wczoraj moja emka dostala dziwnych wibracji na kierownicy, sa to zupelnie inne wibracje niz mialem dotychczas, bardziej intensywne. Przy hamowaniu myslalem ze mi sie zaraz kolo urwie mialem takie bicia na kierownicy ze az sobie stanalem na pasie awaryjnym. Chcialem wzywac lawewte, posprawdzalem wszystkie dostepne mi sruby, myslalem ze moze cos sie rozkreca, porobilem zdjecia zawieszenia, nic nie znalazlem. Zdecydowalem ze jednak pojade dalej na kolach. Po jakis 30 minutach stania wrcoilem normalnie do domu. Jezdzilem jeszcze jakies pol godziny i nic sie nie dzialo, pomyslalem moze wpadlem na jakis dziwny kawalek asfaltu.
Dzisiaj to samo po 30 minutach jazdy znowu te same drgania i potworne bicia na kierownicy przy hamowaniu. Jechalem tak jeszcze okolo 10 minut, parkuje, wychodze z samochodu a tu sie dymi przy lewym przednim kole i smrod niemilosierny spalonej gumy czy zapach podobny do przepalonego sprzegla. Wkladam reke do felgi a tam wali doslownie zarem ze mozna sobie upiec kurczaka, felga cholernie goraca do tego na calym obwodzie. Na tarczy jakies dziwne biale krechy ale nie to zeby byla pocharatana. Wczesniej tego ie bylo. Wymienialem nowe klocki jakies dwa miesiace temu na Ferodo ds2500 i przetoczylem ori tarcze. Do tego jeszcze jakies glosne pykanie i cykanie przy tym kole. Druga strona z przodu zupelnie w normie, felga zimna, zero smrodu i cykania.
Co to moze byc? Mam ten samochod okolo 6 miesiecy i pierwszy raz spotykam sie z czyms takim.
Wczoraj moja emka dostala dziwnych wibracji na kierownicy, sa to zupelnie inne wibracje niz mialem dotychczas, bardziej intensywne. Przy hamowaniu myslalem ze mi sie zaraz kolo urwie mialem takie bicia na kierownicy ze az sobie stanalem na pasie awaryjnym. Chcialem wzywac lawewte, posprawdzalem wszystkie dostepne mi sruby, myslalem ze moze cos sie rozkreca, porobilem zdjecia zawieszenia, nic nie znalazlem. Zdecydowalem ze jednak pojade dalej na kolach. Po jakis 30 minutach stania wrcoilem normalnie do domu. Jezdzilem jeszcze jakies pol godziny i nic sie nie dzialo, pomyslalem moze wpadlem na jakis dziwny kawalek asfaltu.
Dzisiaj to samo po 30 minutach jazdy znowu te same drgania i potworne bicia na kierownicy przy hamowaniu. Jechalem tak jeszcze okolo 10 minut, parkuje, wychodze z samochodu a tu sie dymi przy lewym przednim kole i smrod niemilosierny spalonej gumy czy zapach podobny do przepalonego sprzegla. Wkladam reke do felgi a tam wali doslownie zarem ze mozna sobie upiec kurczaka, felga cholernie goraca do tego na calym obwodzie. Na tarczy jakies dziwne biale krechy ale nie to zeby byla pocharatana. Wczesniej tego ie bylo. Wymienialem nowe klocki jakies dwa miesiace temu na Ferodo ds2500 i przetoczylem ori tarcze. Do tego jeszcze jakies glosne pykanie i cykanie przy tym kole. Druga strona z przodu zupelnie w normie, felga zimna, zero smrodu i cykania.
Co to moze byc? Mam ten samochod okolo 6 miesiecy i pierwszy raz spotykam sie z czyms takim.
Re: Cos mi sie jara przy lewym przednim kole - POMOCY!
Zapiekł się tłoczek ?
Nie łatwiej pojechać do mechanika ?

Dzieki, juz sie umowilem na jutro, na to wyglada ze zapiekl sie tloczek hamulcowy i trzyma tarcze. Co mozna zrobic zeby tego uniknac w przyszlosci? Wymiana ukladu hamulcowego? Eh co chwila cos a mam jechac w trase 3500tys km niedlugo, nie wiem jak ja to zrobie jak co chwila jakies pierdoly wyskakuja. Jakis czas temu przepalil mi sie kabelek na pompie paliwowej i fura wyladowala na lawecie.
Czy ktos moze polecic jakis dobry assistance dzialajacy na terenie Europy?

Czy ktos moze polecic jakis dobry assistance dzialajacy na terenie Europy?
Rozebrać zacisk, przesmarować, wymienić gumki i jeździćTomak pisze:Co mozna zrobic zeby tego uniknac w przyszlosci?

Dzisiaj jade do mechanika i zobaczymy co powiedza. Najgorsze jest to ze nie wiem czy to jest wina montazu klockow czy moze nakladek antypiskowych? Ostatnio sobie takie sprawilem bo zle dotarlem klocki...podobno... no i byl jazgod niemilosierny. Prawie jak na dworcu glownym PKP. MIalo to niby minac po 2000tys km ale zadnej poprawy nie bylo. Jak kupilem bemke to byly tam zamontowane tez te same klocki i wogole nie piszaczaly, dopiero zaczely jak sie konczyly. MOze powiniemem przetoczyc znowu ori tarcze do nowych klockow? Tyle ze tego nie zrobilem i do dziziaj mam niewielkie bicia na kierownicy przy hamowaniu a na strych klockach wogole prawie nie bylo...
Nakładki antypiskowe

No nakladki , naklejki, nie wiem jak to sie fachowo zwie. Takie cos 1mm grubosci co sie przykleja na zewnetrzna strone klocka
albo antywibracyjne moze?

No cóż było bicie bo zgrzało tarcze i klocek, zapewno to też było powodem pisków..następnym razem jak będzie śmierdziało już będziesz wiedział co to
zregeneruj zaciski i po problemie.
Co do tych nakładek to raz to pomaga raz nie, są tez takie preparaty które się nanosi na klocek ale naprawde to raz działa a raz nie ale zaraz zaraz kolego kupujesz klocki DS'y i narzekasz na piszczenie to jakbyś narzekał że twoje auto rzuca tyłem w zakręcie jak go deptasz

Co do tych nakładek to raz to pomaga raz nie, są tez takie preparaty które się nanosi na klocek ale naprawde to raz działa a raz nie ale zaraz zaraz kolego kupujesz klocki DS'y i narzekasz na piszczenie to jakbyś narzekał że twoje auto rzuca tyłem w zakręcie jak go deptasz

Kupując zadbane bmw kupujesz radość z jazdy. Auto jest gratis.
LOL, akurat nie narzekam jak mi dupa leci bokiem, zreszta mam to na porzadku dziennym bo jezdze na Advan Neova AD08 i bez rozgrzania opon samochod mi plywa. Akurat to mi sie bardzo podoba ale co do piskow to ich poprostu nie trawie. Jeszcze jestem w stanie scierpiec delikatne piskanie ale to co te nowe klocki mi zaserwowaly to byl pociag TLK hamujacy na dworcu glownym. Jezdze tym samochodem zwykle po miescie i w trasach rzadko narazie po torze. Jak bym sie tylko scigal to mysle ze by mi to wisialo kolo nosa.
W smary sie nie chce bawic bo wszystko ubabram i tak jak mowisz raz to dziala a raz nie, nawet ktos ostatnio mi poecal psikanie klockow sprejem miedzianym i to byl chlop ktory dystrybutuje klocki i tarcze, profesjonalny sklep
Tak wiec te nakladki antywibracyjne sa najlepszym rozwiazaniem jak dla mnie, i tak cos tam slychac ale juz w normie, nie ma tego jazgotu. Mam nadzieje tylko ze przez to nie zatarly mi sie te tloki czy cos tam...regeneracja zaciskow ok, przekaze to mechanikowi dzisiaj. MOze lepiej kupic nowe zaciski bo nie chce zeby mi sie cos takiego przydazylo w trasie 1000km poza granica Polski. Bede ze tak powiem udupiony a nie lubie jezdzic jak emeryt.

To była oczywiście aluzja nt. wyboru.
Co do zacisków to jak masz dopasioną skarbonkę to czemu nie śmiało możesz kupić nowe ale sama "obudowa" jednego zacisku ponad 1200zł a zestaw naprawczy nie powinien wynieść więcej jak 100zł.

Kupując zadbane bmw kupujesz radość z jazdy. Auto jest gratis.
w ASO dostaniesz tylko zestaw gumek jako zestaw naprawszy, samego tloczka nie mozna kupic ale mozna dostac nie OEM np
http://allegro.pl/tloczek-zestaw-napraw ... 93311.html
ja u siebie to przerabialem w zeszlym roku przed Mtackiem
http://allegro.pl/tloczek-zestaw-napraw ... 93311.html
ja u siebie to przerabialem w zeszlym roku przed Mtackiem
Wrocilem nie dawno od mechnika i faktycznie tloczek sie nie cofa i trzyma tarcze. Podobno musze kupic nowy tloczek i reperaturke zeby go zregenerowac. Reperaturka byla dostepna od reki ale jest problem z tloczkiem bo typ nie wie jaka tloczek ma wysokosc. Srednice wymierzyli 60mm a zeby zmierzyc wysokosc musi rozebrac wszystko i wyjac tloczek. Po wyjeciu tego podobno juz nie da sie go z powrotem zlozyc bo moze cos sie lac. Chcial mi zatrzymac samochod w warsztacie na kilka dni wiec kazalem mu to poskladac i narazie zrezygnowalem. Chcialem zeby zadzwonil do ASO zeby sie dowiedzial co to za czesc i jakie ma wymiary ale twierdzi ze mu i tak nie powiedza. NIe wiem o co chodzi z ta wysokoscia tloczka. Czy do kazdej M3 e36 jest taki sam tloczek czy ta wysokosc moze sie roznic? Co to za czesc, jakie ma wymiary i gdzie ja mozna dostac od reki? HELP!
http://allegro.pl/tloczek...2234893311.html
Jutro zadzwonie do tego goscia moze sie czegos dowiem, dzieki Wania.
http://allegro.pl/tloczek...2234893311.html
Jutro zadzwonie do tego goscia moze sie czegos dowiem, dzieki Wania.
Tomak, napewno jest tak jak Ci napisalem, tloczki sa takie same jak od kazdej E32, E31... dostepne w kazdym motoryzacyjnym za mniej niz 100zl. w ASO ich nie sprzedaja, tam mozna dostac tylko gumki
ps. ten co podalem Ci w linku jest tylny ale oczywiscie chodzi mi o PRZEDNI tloczek
http://allegro.pl/zestaw-narawczy-tlocz ... 44477.html
ps. ten co podalem Ci w linku jest tylny ale oczywiscie chodzi mi o PRZEDNI tloczek

http://allegro.pl/zestaw-narawczy-tlocz ... 44477.html
-
- Auto: M3 E46, M3 E36 S62B50, E30, X5
- Kontakt:
Idź do jakiego bądź średnio rozgarniętego sprzedawcy w sklepie motoryzacyjnym i w zależności od tego czego potrzebujesz podaj mu numery z FRENKITA (www.frenkit.es - tam masz katalog online ze srednicami i dlugościami tloczków niczego nie trzeba wyciagac i mierzyć)Tomak pisze:... Czy do kazdej M3 e36 jest taki sam tloczek czy ta wysokosc moze sie roznic? Co to za czesc, jakie ma wymiary i gdzie ja mozna dostac od reki? HELP!
....
1. Zestaw gumek do przedniego zacisku "260002"
2. Zestaw gumek + tłoczek "260907"
3. Sam tłoczek "P605303"
Za zestaw gumek + tłoczek powinieneś zapłacić 75-85zł przy marży w okolicy 40-50%.
W każdej M3 E36 przedni tłoczek ma 60mm średnicy i 53mm długości, a z tyłu 40mm średnicy i 48mm długości.
Tłoczek prawdopodobnie zapiekł się bo ktoś kto wymieniał klocki albo nie zauważył, że uszczelnienie gumowe było uszkodzone jeszcze przed wymianą lub zostało uszkodzone w czasie wymiany.
Pozdr.
Wszystko sie zgadza Brusik. Wymienialem klocki dokladnie dwa miesiace temu, pewnie guma strzelila no i wszystko zardzewialo. Zastanawialem sie czy nie wymienic odrazu drugiej strony profilaktycznie ale mechanik twierdzi ze jesli druga strona nie padla po wymianie klockow to znaczy ze nic sie z nia nie stanie bo to wlasnie wylazi najczesciej przy wymianie klockow. Tak wiec narazie robie jedna strone ktora sie zapiekla. Chcial mnie jeszcze naciagnac na przewod hamulcowy zebym sobie wymienil ale nie wiem po co? Przewod kolejne 80zł wiec narazie z tego zrezygnowalem.
Kupilem ten zestaw http://allegro.pl/zestaw-narawczy-tlocz ... 44477.html
Dzieki jeszcze raz za pomoc, mam nadzieje ze na sobote bede mial sprawna furke bo mnie juz nosi zeby poszalec
Kupilem ten zestaw http://allegro.pl/zestaw-narawczy-tlocz ... 44477.html
Dzieki jeszcze raz za pomoc, mam nadzieje ze na sobote bede mial sprawna furke bo mnie juz nosi zeby poszalec