wymiana oleju w M3 e36

1992-1999 | silniki: S50B30, S50B32
Awatar użytkownika
Rekin
Posty: 122
Rejestracja: czw wrz 10, 2009 19:10
Lokalizacja: wawa

wymiana oleju w M3 e36

Post autor: Rekin » czw wrz 10, 2009 19:23

Witam Szanownych forumowiczów,
to moj pierwszy post :)
Chciałem zapytać czy przy wymianie oleju w e36 m3 spuszczacie (lub warsztat robi to za Was) olej także z chlodnicy oleju i przewodów. Na moje oko bedzie to ok 3/4 litra. Czy to ma znaczenie przy wlewaniu nowego oleju? Co jesli do tej pory jezdzilem na castrolu a teraz chce wlac motula? Nie bedzie to problem jesli sie zmieszają?
Drugie pytanie to ile oleju trzeba zamowic, wg instrukcji wchodzi 5,5 litra. Czy 6 litrow spokojnie wystarczy?
I na koniec, mozna zresetowac serwis olejowy bez wizyty w ASO?
pozdrawiam

rutek
Posty: 157
Rejestracja: śr kwie 15, 2009 15:48
Auto: ///M3 E36 Coupe
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: rutek » czw wrz 10, 2009 21:12

Jeżeli chcesz mieć pewność, że spuściłeś "prawie" cały olej to odkręć śrubę w misce olejowej spłynie większość. Możesz jeszcze przekręcić rozrusznikiem, żeby olej z pompy spłyną do miski.
Rekin pisze:Drugie pytanie to ile oleju trzeba zamowic
Co do ilości oleju to według mojej instrukcji mieści się 7L.
Rekin pisze:I na koniec, mozna zresetowac serwis olejowy bez wizyty w ASO?
Oilservice i Inspection możesz sam skasować o ile masz klucz do kasowania, interfejs diagnostyczny. Można zewrzeć na krótko, ale nie pamiętam które piny.

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT
Posty: 1893
Rejestracja: czw cze 21, 2007 18:27
Auto: ///M
Lokalizacja: ///M

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: Pawel_M3GT » czw wrz 10, 2009 23:52

7l - 3.0
6l - 3.2

Awatar użytkownika
Rekin
Posty: 122
Rejestracja: czw wrz 10, 2009 19:10
Lokalizacja: wawa

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: Rekin » pt wrz 11, 2009 00:02

moj to 3.2
Pawel, mam rozumiec ze 6 litrow wchodzi i trzeba zamowic wiecej czy 6 wystarczy?

piotr e38
Posty: 364
Rejestracja: sob sie 29, 2009 15:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: piotr e38 » pt wrz 11, 2009 08:39

Spokojnie wystarczy Ci 6 litrów, bo całego i tak nigdy nie spuścisz, zawsze kilka setek w silniku zostanie. :roll:

Awatar użytkownika
MP
Posty: 168
Rejestracja: ndz sty 14, 2007 13:44
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: MP » pt wrz 11, 2009 08:48

Ja do siebie wlałem 6 litrów i na bagnecie było jakieś 3/4 max

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT
Posty: 1893
Rejestracja: czw cze 21, 2007 18:27
Auto: ///M
Lokalizacja: ///M

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: Pawel_M3GT » pt wrz 11, 2009 13:00

MP pisze:Ja do siebie wlałem 6 litrów i na bagnecie było jakieś 3/4 max

Musi byc max, lub minimalnie ponad stan- nie cala setka gdzies.

Awatar użytkownika
MP
Posty: 168
Rejestracja: ndz sty 14, 2007 13:44
Lokalizacja: Mazowieckie
Kontakt:

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: MP » pt wrz 11, 2009 13:04

Pawel_M3GT pisze:
MP pisze:Ja do siebie wlałem 6 litrów i na bagnecie było jakieś 3/4 max

Musi byc max, lub minimalnie ponad stan- nie cala setka gdzies.
Ale ja mam 3,0 :(

Awatar użytkownika
Rekin
Posty: 122
Rejestracja: czw wrz 10, 2009 19:10
Lokalizacja: wawa

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: Rekin » pt wrz 11, 2009 13:30

A z tego co mi wiadomo przekraczanie stanu max jest bardzo niezdrowe dla silnika, glownie ze wzgledu na to ze moze sie niebezpiecznie podniesc cisnienie w skrzyni korbowej, moze zaczac wywalac olej przez odme oraz mogą ulec uszkodzeniu uszczelniacze wału korbowego i katalizator z powodu przepalania nadmiaru oleju, ktorego nie zdaza zgarnac pierscienie (lub dostanie sie do silnika przez odme).

piotr e38
Posty: 364
Rejestracja: sob sie 29, 2009 15:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: piotr e38 » pt wrz 11, 2009 14:26

Ja mam 3.2L i z tego co pamiętam to kupiłem 6 x 1litr oleju, w silniku mam dokładnie MAX i w ostatniej butelce zostało mi trochę ponad 250ml oliwy.

Jeśli będzie potrzeba to sprawdzę na fakturce, czy kupowałem 6 czy 7 butelek, bo dokładnie nie pamiętam, ale raczej 6 szt.

rutek
Posty: 157
Rejestracja: śr kwie 15, 2009 15:48
Auto: ///M3 E36 Coupe
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: rutek » pt wrz 11, 2009 14:31

U mnie jest troszeczkę ponad max. W 3.0 wlałem 7L oleju Castrol TWS i nic niepokojącego się nie dzieje.

panicz
Posty: 82
Rejestracja: ndz sie 30, 2009 17:22
Lokalizacja: pomorze
Kontakt:

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: panicz » pt wrz 11, 2009 19:09

ja tez wlalem prawie 6 zostala mi jakas drobnica
BMW nie tylko auto PASJA!!

Awatar użytkownika
listek
Posty: 391
Rejestracja: pt paź 31, 2008 19:53
Auto: M3 3.0
Lokalizacja: KOŁOBRZEG
Kontakt:

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: listek » pt wrz 11, 2009 19:46

ja do 3.0 wlałem 6,5l i mam 3/4 na bagnecie
wszystko rozchodzi sie ile zostanie starego
zarejestruj swoje ///M na
www. bmw-motorsport.pl

Awatar użytkownika
Pawel_M3GT
Posty: 1893
Rejestracja: czw cze 21, 2007 18:27
Auto: ///M
Lokalizacja: ///M

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: Pawel_M3GT » sob wrz 12, 2009 10:52

Rekin pisze:A z tego co mi wiadomo przekraczanie stanu max jest bardzo niezdrowe dla silnika, glownie ze wzgledu na to ze moze sie niebezpiecznie podniesc cisnienie w skrzyni korbowej, moze zaczac wywalac olej przez odme oraz mogą ulec uszkodzeniu uszczelniacze wału korbowego i katalizator z powodu przepalania nadmiaru oleju, ktorego nie zdaza zgarnac pierscienie (lub dostanie sie do silnika przez odme).
napisalem ze najlepiej jest gdy jest max lub minimalnie ponad stan.
Nie litr wiecej :-D

Widze, ze niektorzy jezdza sobie z poziomem 3/4 czego zupelnie nie pojmuje..

Awatar użytkownika
listek
Posty: 391
Rejestracja: pt paź 31, 2008 19:53
Auto: M3 3.0
Lokalizacja: KOŁOBRZEG
Kontakt:

Re: wymiana oleju w M3 e36

Post autor: listek » sob wrz 12, 2009 12:07

Pawel_M3GT pisze:Widze, ze niektorzy jezdza sobie z poziomem 3/4 czego zupelnie nie pojmuje
choć ja wole max na bagnecie to czy 3/4 (czyt. miedzy min. a max.) jest złe?
zarejestruj swoje ///M na
www. bmw-motorsport.pl

ODPOWIEDZ