Najlepsze zawieszenie do M3
Re: Najlepsze zawieszenie do M3
Niech Kilej sie wypowie, ew od biedy sprawdze po numerach jakiego bilsteina wlozyl
- Pawel_M3GT
- Auto: E36 M3 S54
Myslicie ze do sprezyn EIbacha pro kit 25/15mm wystarcza amory B6?
-
- Auto: e36 compact s50b30 rajdówka
to może ja jeszcze coś dodam żeby zamieszać w głowach
Moim zdaniem to wszystko zależy po czym i w jakich warunkach samochód ma jeździć . Mój m3 compact ma jeździć w rajdach - a więc zawias musi być twardy, nieco niższy ale musi wybierać nierówności. Dlatego moim zdaniem na takie warunki i generalnie na polskie drogi najlepsze są bile b6sport/b8 + sprężyny max -40mm (markowe h&r, KW, Eibach - ale seria Pro-kit a nie Sportline (za niskie) ) . Taki zestaw mam u siebie obecnie, taki zestaw miałem w poprzedniej rajdówce. Uważam, że żeden gwint poniżej 3tys zł nie wytrzyma takiego traktowania. Wystarczy spojrzeć na grubość rury amortyzatora i zwojów sprężyn - fizyki nie oszukamy a nasze drogi jeszcze długo nie będą przypominały torów wyścigowych 
Aha odnośnie bila b6 - to chyba katalogowo można go stosować do obniżenia max -30mm a więc powinien podpasować.

Aha odnośnie bila b6 - to chyba katalogowo można go stosować do obniżenia max -30mm a więc powinien podpasować.
No i się wypowiada, po 7 latach testowania e36 m3 z różnymi setupamiCamil pisze:Niech Kilej sie wypowie, ew od biedy sprawdze po numerach jakiego bilsteina wlozyl

Zglebowane m3 (wszystko jedno czy 3cm czy 6 cm) to najlepszy amor (do jazdy, nie do lansu) to bil b8.
Ciezko kupic do m3 e36, ale się da.
Pancerny i jak ktos ma auto ogólnie nietłuczone, to można rzec ze jest komfortowy.
Sprezyny u mnie były: APEX, kupione nowe, konkretnie do m3 cabrio e36, koszt 1100 zł (kilka lat temu), ale było warto.
Bil b6 do zawiasu seryjnego jak najbardziej tak.
Ale (choć nie chce sie wdawać w forumowa dyskusje na XXXX postów) bil b6 jest konstrukcyjnie słabszy od b8 i przy obniżeniu jeszcze bardziej dostanie po tyłku. W e39 b6 przy seryjnym aucie kombi, automat do śmigania na codzień, 2 kompletny nowych b6 się rozpadły (tj. pracowały, ale dostały luzów od masy auta + przeciążeń).
Ponadto do motorsportu (przećwiczone na kilku autach) b8 jest po prostu pancerne.
Reasumując: lepiej b8 niezależnie od sprezyn (obnizenie lub od biedy zlozyc z seryjnym springiem) niz b6 (nawet do serii sprezyn).
Sześć Dębów Dwór w Prusewie
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)
Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe
Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem
- Pawel_M3GT
Ja juz zglupialem przedstawiciel ktory sprzedaja bilsteina mowi ze nie ma B8 do M3.
To jest czy nie a jak jest to gdzie moge kupic.
Czyli B8 jest wytrzymalszy niz B6? Ktos tam wyzej napisal ze sa identyczne, roznia sie tylko dlugoscia.
Kazdy mowi co innego
Z czego sklada sie zestaw B12 ? sprezyne eibacha + ???
To jest czy nie a jak jest to gdzie moge kupic.
Czyli B8 jest wytrzymalszy niz B6? Ktos tam wyzej napisal ze sa identyczne, roznia sie tylko dlugoscia.
Kazdy mowi co innego

Z czego sklada sie zestaw B12 ? sprezyne eibacha + ???
B8 do m3 na przód są na pewno.
Zdaję się, że jest problem z dostępnością tyłu.
Trwałość: B8 z racji tego, że jest krótsze i bardziej zbite to i jest bardziej pancerne od B6.
Bierz B8 - da się to kupić jak się uprzesz.
Słowa przedstawiciela na PL mnie mało obchodzą, bo i tak szukałem globalnie:
B8 m3 e36 na tył:
http://www.ebay.com/itm/Bilstein-B8-Rea ... Model%3AM3
B8 na tył jakby było ciężko znależć to zapytaj o b8 dedykowane do Z3 ///M
Zdaję się, że jest problem z dostępnością tyłu.
Trwałość: B8 z racji tego, że jest krótsze i bardziej zbite to i jest bardziej pancerne od B6.
Bierz B8 - da się to kupić jak się uprzesz.
Słowa przedstawiciela na PL mnie mało obchodzą, bo i tak szukałem globalnie:
B8 m3 e36 na tył:
http://www.ebay.com/itm/Bilstein-B8-Rea ... Model%3AM3
B8 na tył jakby było ciężko znależć to zapytaj o b8 dedykowane do Z3 ///M
Sześć Dębów Dwór w Prusewie
wada zawieszenia jest taka, ze po polskim latanym gownie jezdzi sie beznadziejnie(wyjazd do centrum to nieporozumienie u mnie), chociaz nie obciera mimo duzego obnizenia.
W B12 montowane są amortyzatory B8.
- Pawel_M3GT
Inur pisze:W B12 montowane są amortyzatory B8.
No wlasnie to czemu ludzie wypisuja glupoty ze Bilstein nie robi B8??? lacznie ze sprzedawcami..
Bo w katalogu Bilsteina do M3 nie ma B8, są tylko B6 i dwa rodzaje zawieszeń do motorsportu, być może jedne z nich to właśnie B8. 

b8 to skrócone b6.
Ale B6 dedykowane do M3 to nie jest to samo co B6 dedykowane do zwykłych e36
Ale B6 dedykowane do M3 to nie jest to samo co B6 dedykowane do zwykłych e36
ciągle szybciej...
To samo na innym forum wyczytałem że do E38 nie ma B12 ani B8 a jakoś takie mam i po raz kolejny po kilku miesiącach jazdy się rozsypały. Wiem że wcześniej polecałem (właściwości jezdne są super) ale teraz szczerze odradzam - przy pierwszej awarii myślałem że miałem pecha więc siedziałem cicho żeby nie robić niepotrzebnie dymu, kiedy po kilku miesiącach od wymiany stało się dokładnie to samo przestałem wierzyć w przypadek.
Podejrzewam że B12 kupuje się przez Eibacha albo H&R a nie bezpośrednio u Bilsteina, stąd brak tego modelu w katalogu.
Podejrzewam że B12 kupuje się przez Eibacha albo H&R a nie bezpośrednio u Bilsteina, stąd brak tego modelu w katalogu.
Up. Co będzie lepsze kw v2, hsd dualtech lub jakiś lowtech?