Witam ponownie!
Dzisiaj mialem troche czasu aby pobawic sie przy mrowce Zeeeet. Pierwsza sprawa to zmierzylem cisnienie paliwa:
wyniki pomiaru są dostepne tutaj:
http://youtu.be/qvp4QEMZ41I
Sprawa z cisnieniem paliwa generalnie wyglada tak, ze na wolnych obrotach cisnienie paliwa wynosi rowne 4,5 bar. Po dodaniu gazu na N oraz w czasie jazdy z wcisnietym pedlalem gazu cisnienie podchodzi rowno na 5 bar i tak trzyma az do odciecia (sprawdzalem na 2 i 3 biegu). Wg mnie generalnie nie ma sie do czego przyczepic. Czy moglby ktos na 100% potwierdzic ze wszystko jest na pewno ok?? Chodzi mi o porownanie z innym autem z S50 on board.
Skoro pomiar cisnienia paliwa nic nie wykazal postanowilem jeszcze raz zajrzec do instalacji. Pierwsze co to podpiąlem Inpe, wrzucilem auto na koziolki 3 bieg i jazda. I tutaj pierwsza niespodzianka:
W parametrze
Speed [km/h] caly czas pokazuje 0 pomimo ze na liczniku juz jest np 90 km/h.
Wygrzebalem wiec wtyczke przy sterowniku oraz 25 pinowa kostke X20 pod maska i sprawdzilem przejscie pomiedzy ECU a kostka X20 pin14. Jako, ze wiązka silnikowa pochodzi od S50 to przejscie oczywiscie jest. Wyjąlem wiec zegary by dostac sie do niebieskiej kostki X17 by sprawdzic czy jest przejscie pomiedzy kostka X20 pin 14 a zegarami kostka X17 pin 2. W X17 (niebieskiej) idacej do zegarow w miescu pinu 2 jest bialo czarny kabel ale
nie ma on przejscia pomiedzy X20 pin 14. Po rozmontowaniu dolu deski stwierdzilem ze w/w czarno bialy przewod nie idzie w strone sciany grodziowej i dalej pod maske ale idzie pod deska na prawa strone. Pogrzebalem dzisiaj tez w schematach od Z3 i okazuje sie ze pin 2 niebieskiej kostki X17 w zegarach to jest sygnal predkosci pojazdu i idzie on do roznych komponentow takich jak np: wycieraczki, tempomat, HI-FI, OBC itp ale
nie idzie on do wiązki silnikowej do kostki X20 14 pin. Schemat Z3 wklejam poniżej
Po podciągnieciu kabla z zegarow z niebieskiej kostki X17 pin 2 do ECU na pin 42 w czasie proby na koziolkach w parametrze Speed pojawia sie predkosc pojazdu wiec mam nadzieje ze to moze byc przyczyna moich problemow ze spadkiem mocy powyzej 6 tys obr.