podgrzewane lusterka
- listek
- Auto: M3 3.0, M3 E46
- Kontakt:
podgrzewane lusterka
czy dobrze myslę, że każde m3 e36 miało podgrzewane lusterka boczne? pytam bo u mnie coś nie grzeją a chyba powinny jak włączy się ogrzewanie tylniej szyby, też dobrze myślę?
zarejestruj swoje ///M na
www. bmw-motorsport.pl
www. bmw-motorsport.pl
Re: podgrzewane lusterka
one chyba po prostu zawsze grzeja. Powinenes miec grzane.
One grzeją poniżej jakiejś tam temp .zewnętrznej (chyba 3 stopnie) także w lato nie grzeją, ale przy okolicach zera są wyraźnie ciepłe.listek pisze:czy dobrze myslę, że każde m3 e36 miało podgrzewane lusterka boczne? pytam bo u mnie coś nie grzeją a chyba powinny jak włączy się ogrzewanie tylniej szyby, też dobrze myślę?
- listek
- Kontakt:
czyli mam rozumieć, że włączają się same automatycznie
czyli coś nie jest tak bo u mnie nie są ciepłe (tak jak to czuć na tylniej szybie) a szkła są zaszronione
a czy czasami nie odpowiada za to ten czyjnik co jest od spryskiwaczy a siedzi w tunelu od hamulców?
czyli coś nie jest tak bo u mnie nie są ciepłe (tak jak to czuć na tylniej szybie) a szkła są zaszronione
a czy czasami nie odpowiada za to ten czyjnik co jest od spryskiwaczy a siedzi w tunelu od hamulców?
www. bmw-motorsport.pl
www. bmw-motorsport.pl
W przednim prawym (str. pasazera) tunelu hamulcowym masz okragły płaski czujnik temp. dla lusterek.
(nie mylic z czujnikiem temp zewnetrznej w lewym tunelu, tym do OBC).
Ten czujnik wlasnie odpowiada za to, zeby ponizej 3 stopni podgrzewaly sie lusterka i spryskiwacze.
Mówiac krótko, teraz w słoneczny dzien tego nie sprawdzisz czy Ci działają. Ale w nocy (w całej PL około 0 stopni) musza byc ewidentnie ciepłe.
jest tez szansa, ze ktos wymienił u Ciebie wkłady lusterek i masz zamienniki bez podgrzewania.
(nie mylic z czujnikiem temp zewnetrznej w lewym tunelu, tym do OBC).
Ten czujnik wlasnie odpowiada za to, zeby ponizej 3 stopni podgrzewaly sie lusterka i spryskiwacze.
Mówiac krótko, teraz w słoneczny dzien tego nie sprawdzisz czy Ci działają. Ale w nocy (w całej PL około 0 stopni) musza byc ewidentnie ciepłe.
jest tez szansa, ze ktos wymienił u Ciebie wkłady lusterek i masz zamienniki bez podgrzewania.
Sześć Dębów Dwór w Prusewie
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)
Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe
Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem
(40 min. od Trójmiasta, nad morzem)
Hotel, Restauracja, Wesela, Imprezy okolicznościowe
Sześć Dębów Dwór w Prusewie - Pałac, dwór nad morzem, wesele nad morzem
- listek
- Kontakt:
krótko i na temat, dzięki za info, głównie mi chodziło czy ten czujnik jest tez od lusterek
www. bmw-motorsport.pl
www. bmw-motorsport.pl
Znalazłem coś takiego na temat grzania lusterek:
"Wałkowałem dziś temat lusterek bo coś mi nie chcą grzać i wyglada to nastepujaco (E39 przed liftem, watpie aby po lifcie cos sie zmienilo poza ksztaltem lusterek):
Podgrzewanie lusterek jest sterowane z komputera na podstawie odczytu z czujnika temp. zewnetrznej. Zasilanie jest podawane impulsowo w 4 wariantach zaleznie od temperatury zewnetrznej:
>25C - brak zasilania (lusterka nie sa podgrzewane)
25C do 15C - 25% zasilania (krotki impuls, ok 1s co ok 4s)
15C do 0C - 50% zasilania (2s co ok 2s)
0C do -10C - 75% zasilania (3s co ok 1s)
<-10C - 100% zasilania (zasilanie ciagle)
Nie ma zadnej mozliwosci recznego sterowania podgrzewania. Jezeli czujnik temp. zew. jest odpiety badz uszkodzony i komputer pokazuje temp. zewnetrzna -40C wtedy lusterka sa grzane ciagle.
Jezeli napiecie akumulatora spadnie ponizej 11.4V podgrzewanie lusterek zostaje wylaczone w celu oszczedzania energii i zostaje ponownie wlaczone gdy napiecie wzrosnie do ok 12.2V
Jak sprawdzic lusterka (NIE FOTOCHROMATYCZNE/SAMOSCIEMNIAJACE!!!): wklady sa zamontowane na 4 zatrzaskach. Nalezy doprowadzic lusterko do temperatury pokojowej, aby nie polamac zatrzaskow. Nastepnie wyciagamy wklad lusterka. Ja to robilem ustawiajac usterko w skrajne polozenie i wkladajac dwa palce za lusterko i delikatnie je wypychajac z jednej strony a nastepnie z drugiej. Jezeli do lusterka polaczone sa 2 kabelki masz lusterka podgrzewane, jezeli nie sa podlaczone ale sa luzem w obudowie lusterka to mozesz podlaczyc lusterka ogrzewane (chyba w kazdej E39 mozna takie podlaczyc). Aby sprawdzic dzialanie ogrzewania lusterek nalezy odpalic samochod a nastepnie do kabelkow w lusterku podpiac voltomierz lub ew. zarowke. Jezeli temp. zew. wskazywana przez komputer bedzie ponizej 25C zobaczymy okresowo (zgodnie z tabelka) na wskazaniu voltomierza wartosc ok 12V po czym znow ok 0V po czym znow 12V. W przypadku zarowki (12V) bedzie ona okresowo zapalac sie i gasnac. Jezeli to dziala, to znaczy ze uklad podgrzewania lusterek powinien dzialac prawidlowo i nalezy sprawdzic/wymienic wklad lusterka z mata grzewcza.
Wazna uwaga!: Lusterka fotochromatyczne/samosciemniajace i bez tej funkcji sa inne i NIE WYSTARCZY sama wymiana wkladow. Fotochromy sa inaczej montowane i posiadaja jedno zlacze wiecej do sterowania przyciemnieniem z czujnikow z lusterka wewnetrznego.
Mam nadzieje, ze teraz temat jest jasny. "
* zaczerpnięte z samnaprawiam.com
"Wałkowałem dziś temat lusterek bo coś mi nie chcą grzać i wyglada to nastepujaco (E39 przed liftem, watpie aby po lifcie cos sie zmienilo poza ksztaltem lusterek):
Podgrzewanie lusterek jest sterowane z komputera na podstawie odczytu z czujnika temp. zewnetrznej. Zasilanie jest podawane impulsowo w 4 wariantach zaleznie od temperatury zewnetrznej:
>25C - brak zasilania (lusterka nie sa podgrzewane)
25C do 15C - 25% zasilania (krotki impuls, ok 1s co ok 4s)
15C do 0C - 50% zasilania (2s co ok 2s)
0C do -10C - 75% zasilania (3s co ok 1s)
<-10C - 100% zasilania (zasilanie ciagle)
Nie ma zadnej mozliwosci recznego sterowania podgrzewania. Jezeli czujnik temp. zew. jest odpiety badz uszkodzony i komputer pokazuje temp. zewnetrzna -40C wtedy lusterka sa grzane ciagle.
Jezeli napiecie akumulatora spadnie ponizej 11.4V podgrzewanie lusterek zostaje wylaczone w celu oszczedzania energii i zostaje ponownie wlaczone gdy napiecie wzrosnie do ok 12.2V
Jak sprawdzic lusterka (NIE FOTOCHROMATYCZNE/SAMOSCIEMNIAJACE!!!): wklady sa zamontowane na 4 zatrzaskach. Nalezy doprowadzic lusterko do temperatury pokojowej, aby nie polamac zatrzaskow. Nastepnie wyciagamy wklad lusterka. Ja to robilem ustawiajac usterko w skrajne polozenie i wkladajac dwa palce za lusterko i delikatnie je wypychajac z jednej strony a nastepnie z drugiej. Jezeli do lusterka polaczone sa 2 kabelki masz lusterka podgrzewane, jezeli nie sa podlaczone ale sa luzem w obudowie lusterka to mozesz podlaczyc lusterka ogrzewane (chyba w kazdej E39 mozna takie podlaczyc). Aby sprawdzic dzialanie ogrzewania lusterek nalezy odpalic samochod a nastepnie do kabelkow w lusterku podpiac voltomierz lub ew. zarowke. Jezeli temp. zew. wskazywana przez komputer bedzie ponizej 25C zobaczymy okresowo (zgodnie z tabelka) na wskazaniu voltomierza wartosc ok 12V po czym znow ok 0V po czym znow 12V. W przypadku zarowki (12V) bedzie ona okresowo zapalac sie i gasnac. Jezeli to dziala, to znaczy ze uklad podgrzewania lusterek powinien dzialac prawidlowo i nalezy sprawdzic/wymienic wklad lusterka z mata grzewcza.
Wazna uwaga!: Lusterka fotochromatyczne/samosciemniajace i bez tej funkcji sa inne i NIE WYSTARCZY sama wymiana wkladow. Fotochromy sa inaczej montowane i posiadaja jedno zlacze wiecej do sterowania przyciemnieniem z czujnikow z lusterka wewnetrznego.
Mam nadzieje, ze teraz temat jest jasny. "
* zaczerpnięte z samnaprawiam.com
w moich E36, nie wiem czy działały automatycznie, ale włączenie podgrzewania szyby tylnej powodowało włączenie podgrzewania lusterek. Sprawdzic to łatwo bo po jakimś czasie lusterko jest po prostu ciepłe sprawdzając ręką.
ciągle szybciej...
- listek
- Kontakt:
czyli wszędzie to samo nikt dokładnie nie wie jak to wogóle działa chodż też byłem za opcją włączania tylnej szyby
www. bmw-motorsport.pl
www. bmw-motorsport.pl
U mnie w bylym 36 podgrzewanie lusterek samo sie wlaczalo i wylaczalo automatycznie i bylo to uzaleznione od temperatury na zewnątrz. W moim Z3 jest tak samo.
u mnie spryski grzeją ale lusterka już nie a sprawdzałem kabelki itd z tym że w skurwolu to pewnie jest mylion innych niespodzianek