M3 3.2 przerywa trochę na niskich obrotach.
Re: M3 3.2 przerywa trochę na niskich obrotach.
siema,miałem to samo niedawno,najlepiej wyciągnij elektrozawory i sprawdź czy wszystkie kabelki się trzymają,u mnie nie było styku przy jednym kabelku przy górnym elektrozaworze,i vanos wydechowy w ogóle nie pracował,sprawdzałem miernikiem,poprawiłem lutowanie i wszystko ok,ja bym zaczol od tego,bo wymiana uszczelek,o-rinów raczej błędu w komputrze nie usunie,ja to zrobiłem przy okazji,pozdro.
Kiedyś borykałem się z podobnym problemem w m52b28. Sprawdziłem wszystko...dopiero na samym końcu świece, które były nowe i wyglądały super. Okazało się, że jedna ze świec w nowym komplecie NGK po prostu przerywa! Wymieniłem świece na bardzo polecane, choć drogie świece Denso i od tego czasu silnik pracował idealnie. Radzę sprawdzić świece, a nie bawić się w vanosy i poważne wydatki. Nie raz już spotkałem się z opinią, że na nowych świecach silniki nie pracują prawidłowo. Chinszczyzna....

Kupię z3m w bardzo dobrym stanie.
To były te oringi w czujnikach wanosa. Stwardniałe i przeciekające. Wymiana dziecinnie prosta, nawet nie musiałem zdejmować wiatraka, pomimo że w e30 mam ciaśniej. Zamówiłem w aso te 8 oringów, 8 śrub, dwie podkładki pod pokrywki, zmieniłem też filtr wanos z podkładką. Razem mnie wyniosło dwieście coś złotych i godzinę roboty. U mystera vanosa nie zamawiałem bo zamulił, obraził się, albo zniknął. Nie lubię jak ktoś mi nie odpisuje.
procedura tutaj:
http://mukerji.co.uk/category/vanos/
Podsumowując, nikt nie zgadł co to jest
Ale przynajmniej trochę pozmieniałem sparciałych wężyków.
procedura tutaj:
http://mukerji.co.uk/category/vanos/
Podsumowując, nikt nie zgadł co to jest

Mój motor ma 160tyś, generalnie polecam tą procedurę. Oto lista części do zamówienia.
11.36.1.404.154 x1szt (uszczelka pokrywy czujnika vanos, prawa)
11.36.1.402.659x1szt (uszczelka pokrywy czujnika vanos, lewa)
11.36.1.318.788 x4szt (‘o’ ring)
11.36.1.403.191 x4szt (‘o’ ring)
07.11.9.900.677 x8szt (śruba z podkładką)
11.36.1.401.973 x1szt (filtr vanos w postaci śruby)
07.11.9.963.073 x1szt (uszczelka filtru vanos)
11.36.1.404.154 x1szt (uszczelka pokrywy czujnika vanos, prawa)
11.36.1.402.659x1szt (uszczelka pokrywy czujnika vanos, lewa)
11.36.1.318.788 x4szt (‘o’ ring)
11.36.1.403.191 x4szt (‘o’ ring)
07.11.9.900.677 x8szt (śruba z podkładką)
11.36.1.401.973 x1szt (filtr vanos w postaci śruby)
07.11.9.963.073 x1szt (uszczelka filtru vanos)
Podstawowy objaw jest taki, że motor czasami zaczyna haczyć na niskich obrotach, no i traci moc na niskich obrotach bo wanos źle działa. Oponki na dwójce już nie chcą tak piszczeć na niskich obrotach 

Myślę że to niezgodność programu zapłonu w stosunku do zmienionego opróżniania cylindrów po zmianie fazy wydechu, kiedy wyłączy się vanos?
Panowie a ie jest w M3 3.2 sond lambda? Wiem ze w kolektorach wydechowych sa 2 a ile jest w katalizatorze?? Jedna czy dwie? Bo jedni mowia tak inni inaczej
Jak dobrze pamiętam to sondy są tylko w kolektorach wydechowych, w katach nie ma żadnej, ale ręki nie dam sobie uciąć.
Z tego co widze i raczej tak napewno bedzie to sa 2 sondy w katach(tzn. po jednej na kat) z tym, ze te sondy moga nie miec wplywu na sklad a jedynie informowac tak o.
W e36 3.2 są dwie sondy regulacyjne w kolektorach wydechowych, a w 3.0 faktycznie mocowania są na koczątku katalizatorów i też jak najbardziej mają wpływ na skład mieszanki.
W B30 są w katach,w B32 w kolektorach,a w S54B32 tu i tu
.

no to dlaczego mi komputer wskazal ze mam do wymiany sonde nr1 w kolektorze wydechowym i sade nr2 w katalizatorze?? poza tym dlaczego te obrazki przedstawiaja ze w s50b32 sa 4 sondy??

No i jezeli sa 4 to czy wszystkie 4 maja wplyw na sklad mieszanki czy tylko te w kolektorach?? Z tego co sie orientowalem w mojej zaprzyjaznionej hurotwni to te do kolektorow sa po 184zl/szt a tych do katow nie maja. I teraz mam problem bo nigdzie nie moge znalezc tych do katow.

No i jezeli sa 4 to czy wszystkie 4 maja wplyw na sklad mieszanki czy tylko te w kolektorach?? Z tego co sie orientowalem w mojej zaprzyjaznionej hurotwni to te do kolektorow sa po 184zl/szt a tych do katow nie maja. I teraz mam problem bo nigdzie nie moge znalezc tych do katow.
Najlepiej zajrzeć pod auto i będziesz widzieć od razu,a zobacz po numerach seryjnych sond,te od katów mają takie same numery co te w kolektorach.
ps.wczoraj sprawdzałem u siebie i są na pewno tylko w kolektorach,pozdro.
ps.wczoraj sprawdzałem u siebie i są na pewno tylko w kolektorach,pozdro.
uffff... dzieki, bo juz mialem za mowic 4 sondy. No i rzeczywiscie tez zauwazylem ze to sa te same numery seryjne sond wiec tez mi cos nie gralo. Tylko dlaczego komputer diagnostyczny wyrzucil blad sondy nr1 przed katem i nr2 za katem??
może w diagnostyce komputerowej namieszano- podano inny motor i się połączył
niedawno też walczyłem z sondami i wychodzą dwie
jedź do kogoś innego na diagnostykę
niedawno też walczyłem z sondami i wychodzą dwie
jedź do kogoś innego na diagnostykę