jak poprawić przypieszenie 0-60 km/h w m3 3.2
jak poprawić przypieszenie 0-60 km/h w m3 3.2
posypała mi się skrzynia biegów (6-ciobiegowa), to skrzynia rzadka i standardowo nienaprawialna (nie ma części zamiennych), stąd pomysł, żeby zamienić problem na usprawnienie
co sugerujecie, żeby auto rozpędzało się szybciej do małych prędkości? do mojego wykorzysania v-max rzędu 170-180km/h wystarczy zupełnie.
w e30 318is standardowo zmienia się skrzynię biegów i dyferencjał
próbowałem wykombinować coś do m-ki, ale nie znalazłem żadnych pomysłów (może przeniesienie napędu od E46, czy wyżej?)
co sugerujecie, żeby auto rozpędzało się szybciej do małych prędkości? do mojego wykorzysania v-max rzędu 170-180km/h wystarczy zupełnie.
w e30 318is standardowo zmienia się skrzynię biegów i dyferencjał
próbowałem wykombinować coś do m-ki, ale nie znalazłem żadnych pomysłów (może przeniesienie napędu od E46, czy wyżej?)
Re: jak poprawić przypieszenie 0-60 km/h w m3 3.2
mozna skrocic przelozenie dyfra, ale czas do 100 sie pogorszy. bedziesz musial zapisac 3ci bieg, zeby osiagnac 100km/h . chyba ze przesuniesz limiter o 1000 w gore
mozna w obudowe tego dyfra co masz wsadzic przelozenie 3.64 lub 3.91
w zasadzie P&P
pozdr
buni
mozna w obudowe tego dyfra co masz wsadzic przelozenie 3.64 lub 3.91
w zasadzie P&P
pozdr
buni
RWD
Miałem 3,64 i jest zabawa ale
a) mało ekonomiczna bo na trasie przy 140 jest chyba 5 tyś obr.
b) z czasem masz dosyć tej zabawy biegami
teraz poskładałem 3,47 i szpera 40% i jest to coś cudownego, idealnie przyszpiesza przyjemnie się jeździ i w mieście i na trasie, gorąco polecam.
teraz poskładałem 3,47 i szpera 40% i jest to coś cudownego, idealnie przyszpiesza przyjemnie się jeździ i w mieście i na trasie, gorąco polecam.
Na 3.64 nie jest tak zle ze spalaniem 1 do 1.5l na trasie a 140km/h jest przy okolo 4tys.bakster pisze:Miałem 3,64 i jest zabawa ale
Wedlug mnie duzo lepiej sie jezdzi niz na serii
pozd
mam pytanie wynikające z mojej niewiedzy: z jakich modeli są dyfry z innymi przełożeniami o których piszecie i czy mają szpery?;
auto jest używane jedynie sportowo więc hałas czy większe zużycie paliwa to żaden problem; natomiast szpera jest obowiązkowa
auto jest używane jedynie sportowo więc hałas czy większe zużycie paliwa to żaden problem; natomiast szpera jest obowiązkowa
Od E38 pasuje mechanizm do dużej głowy w E36 3.2. Tylko nie wiem jak ze szperunkiem, ja sobie przełożyłem graty i po prostu zaspawałem.
znalazłem I=3,62 (np. z E46 m3) i I=3,85 z E92 m3
jakie części trzeba przełożyć?
-mechanizm różnicowy,
-mechanizm różnicowy z obudową i wózkiem,
-co z półosiami i flanszą wału?
jakie części trzeba przełożyć?
-mechanizm różnicowy,
-mechanizm różnicowy z obudową i wózkiem,
-co z półosiami i flanszą wału?
z tego co sprawdziłem, to przełożenie jest identyczne w m3 e36 3.2 jak w e38 730i (I=3,23), więc nie będzie zmiany z moimInur pisze:Od E38 pasuje mechanizm do dużej głowy w E36 3.2. Tylko nie wiem jak ze szperunkiem, ja sobie przełożyłem graty i po prostu zaspawałem.
Jest jeszcze 3.64 i 3.91.
Przekładasz sam wkład od dyfra. Flansze pozostają bez zmian. Zadzwoń do FW Motorsport ze Świdnika, oni się takimi rzeczami zajmują.
Przekładasz sam wkład od dyfra. Flansze pozostają bez zmian. Zadzwoń do FW Motorsport ze Świdnika, oni się takimi rzeczami zajmują.
z e38 mozesz znalezc 3.64
z e34 M5 mozesz przelozyc 3.91
szukaj tylko dyfra juz ze szpera i przekladasz bebechy .
z e34 M5 mozesz przelozyc 3.91
szukaj tylko dyfra juz ze szpera i przekladasz bebechy .
RWD
dzieki za wszystkie rady i objasnienia
za jakis tydzien przerabiam swoj dyfer na 3,91 w FW Motorsport
za jakis tydzien przerabiam swoj dyfer na 3,91 w FW Motorsport
Zamiast zmiany przelozenia polecam zamontowac jakis odelzony jednomas.... pierwsze 3 biegi bedzie zdecydowanie lepiej... ja sie silnik sam z siebie zawolno wkreca na obroty to krotszy dyfer tylko pogorszy sprawe no chyba ze kopiecie ze sprzegiel i silnik raczej niezchodzi z obrotow....
- Venom
- Moderator
- Auto: E34 M5, E34 M5T, E24 635CSi
- Kontakt:
A czy podeprzesz swoja teorie ze zastosowanie krotszego dyfra pogorszy sytuacje ?Dakic pisze:Zamiast zmiany przelozenia polecam zamontowac jakis odelzony jednomas.... pierwsze 3 biegi bedzie zdecydowanie lepiej... ja sie silnik sam z siebie zawolno wkreca na obroty to krotszy dyfer tylko pogorszy sprawe no chyba ze kopiecie ze sprzegiel i silnik raczej niezchodzi z obrotow....
Fakt ze krotszy diff niepogorszy moj pospieszny blad w ocenie sam mialem 3.15 zamiast 2.97 w 328i... takze przepraszam za niewlasciwa ocene... jednak i tak obstaje bardziej za lekkiim kolem... a tu fajne porownanie http://www.youtube.com/watch?v=H1jgHlsi ... re=related