M3 3.0
Re: M3 3.0
A tamtej cóż dolega?
Panewka.MP pisze:A tamtej cóż dolega?
Dzisiaj porozkręcałem auto trochę:

Wywaliło korbowód piątego cylindra. Podczas ucieczki korbowód uszkodził rozrusznik oraz kilka kabli w wiązce silnika.
Tak wygląda to ogólnie:

Tak z bliska:

Jutro następny dzień walki.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
- Maros
- Auto: M5F10, M3E92, M3E46
- Kontakt:
Widziałem, masakra!
Dużo szcześcia że się olej nie zajał... było by po aucie...
Dziura w bloku, że można rękę wsadzić
p.s. Osik, zostawiłeś kluczyki na dachu auta, auto otwarte i szyba zaklejona w sposób profesjonalny
p.s. Osik, zostawiłeś kluczyki na dachu auta, auto otwarte i szyba zaklejona w sposób profesjonalny

O, dobrze, że znalazłeś, zapomniałem o nich, ale i tak chyba by nikt nie odjechał...MaRoS pisze:Widziałem, masakra!
Właśnie sobie wyszukałem tysiące przeróżnych części do przodu auta. Jakoś tak po rozkręceniu widzę, że nadal połowy plastikowych i gumowych pierół, pierdółek i pierdóleczek brakuje, przynajmniej wszystko to pouzupełniam.
Tylko żeby udało mi się to wszystko później poskładać

było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Witaj Marcinie.
Strasznie przykra sprawa, serdecznie współczuję....
A czy to przypadkiem nie Ty:
http://www.youtube.com/watch?v=34WVAE3eGro
E39 M5 = spełnione marzenie
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Ostatnio miałem mało czasu, za zaległości przepraszam, jak na coś nie odpowiedziałem, to piszcie na PW. Pozdrawiam.
Tak, to przypadkiem niestety ja.allcar pisze:Witaj Marcinie.
Dzisiaj zdjąłem pokrywe wałków rozrządu, po uderzeniu tłoka w zawory wyskoczyła płytka regulująca wydechowy zawór piątego cylindra i trochę pogruchotała to i owo, jutro strzelę fotkę, zapomaniłaem dzisiaj wziąść aparat.
EDIT:

Ostatnio zmieniony ndz lip 06, 2008 21:58 przez Marcin_Os, łącznie zmieniany 1 raz.
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Chyba nie będziesz bawił się w naprawę silnika tylko jak myślę raczej go poprostu wymienisz, bo naprawa nie dośc że nie najprostrza ale i chyba dość kosztowna będzie, ja jakbym był na Twoim miejscu to wymieniłbym motor a ten sobie powoli naprawiał i będzie tak na zapas.
Cóż przykra sprawa, domyślam się co teraz czujesz ponieważ jak sam dobrze wiesz byłem w podobnej sytuacji (silnik).
Znalazłem ten link na bmw-klubie w strefie nieogólnej powklejali to i owo a i właśnie filmik z Twoją Mką. Cóż mogę tylko współczuć i życzyć wszelkiego powodzenia w naprawie auta.
Ponadto.... na filmikach w bmw-klubie widać też M3 MaRoS'a a najlepiej jego kompresor.
POWODZENIA.
Cóż przykra sprawa, domyślam się co teraz czujesz ponieważ jak sam dobrze wiesz byłem w podobnej sytuacji (silnik).
Znalazłem ten link na bmw-klubie w strefie nieogólnej powklejali to i owo a i właśnie filmik z Twoją Mką. Cóż mogę tylko współczuć i życzyć wszelkiego powodzenia w naprawie auta.
Ponadto.... na filmikach w bmw-klubie widać też M3 MaRoS'a a najlepiej jego kompresor.
POWODZENIA.
E39 M5 = spełnione marzenie
Silnik zapasowy, uszkodzony, mam, możesz zobaczyć to we wcześniejszych postach.
Z tego odzyskam kilka zaworów i tyle. Reszta to już niestety śmietnik.
Z tego odzyskam kilka zaworów i tyle. Reszta to już niestety śmietnik.
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Wczoraj silnik pożegnał się z nadwoziem.
Po wyjęciu okazało się, że jest też druga dziura w bloku, z drugiej strony.
Tak wygląda tłok od góry.
I od dołu.
Blok od góry i kilka elementów na dnie, które odpadły, m.in. sworzeń.
I jeszcze dziura i wał z bliska.

W głowicy dostały dwa zawory wydechowe na piątym cylindrze, no i ta rozwalona płytka.

Po wyjęciu okazało się, że jest też druga dziura w bloku, z drugiej strony.

Tak wygląda tłok od góry.

I od dołu.

Blok od góry i kilka elementów na dnie, które odpadły, m.in. sworzeń.

I jeszcze dziura i wał z bliska.

W głowicy dostały dwa zawory wydechowe na piątym cylindrze, no i ta rozwalona płytka.
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
A takie pytanie mam.
Czy ktoś poda przyczyne tej rozpierduchy silnika ?
Własciciela tak zaniedbał silnik ?
Oleju nie zmieniał ? Na zimnym kręcił go na maksa ?
Pytam, bo ta awaria to horror.
Pozdrówka!
-
rozpędziłeś się w tych pytaniach niepotrzebnie , chłopak umie jezdzić m powerem ( ogarnia dobrze w/g mnie) wie o co chodzi w jezdzie po zakrętach i sporo kasy wkładał w auto i chyba pracuje nawet w w salonie bmwboogie pisze:A takie pytanie mam.
w/g mnie na torze w Poznaniu jest jeden długi zakręt średnio łagodny ( są jeszcze inne podobne) ale można szybko jechać wtym czasie olej przelewa się na drugą stronę i silnik nie jest smarowany dostatecznie , efektem tego jest przegrzewanie elementów nie smarowanych i tym samym wzrost temp. oleju puchnięcie bloku silnika i w końcu nie wytrzyma zatrze się gdzieś i awaria gotowa szczególnie w wysokich temperaturach
w silniku 3,2 są dwie pompy i takie historie mogą się nie wydarzyć

m5 e34 3,6 13.747 et
Boogie, ochołońPAWEŁ M5E34 pisze:rozpędziłeś się w tych pytaniach niepotrzebnie , chłopak umie jezdzić m powerem ( ogarnia dobrze w/g mnie) wie o co chodzi w jezdzie po zakrętach i sporo kasy wkładał w auto i chyba pracuje nawet w w salonie bmwboogie pisze:A takie pytanie mam.
w/g mnie na torze w Poznaniu jest jeden długi zakręt średnio łagodny ( są jeszcze inne podobne) ale można szybko jechać wtym czasie olej przelewa się na drugą stronę i silnik nie jest smarowany dostatecznie , efektem tego jest przegrzewanie elementów nie smarowanych i tym samym wzrost temp. oleju puchnięcie bloku silnika i w końcu nie wytrzyma zatrze się gdzieś i awaria gotowa szczególnie w wysokich temperaturach
w silniku 3,2 są dwie pompy i takie historie mogą się nie wydarzyć

Generalnie to tak jak napisał Paweł i trochę przesadziłem z tempertaurą oleju.
Jeszcze do końca nie wiem, chyba seria.maleckis pisze:Naprawdę ostry hardkor![]()
Jakie plany?
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Hej
W pytaniach przesadziłem specjalnie, Marcina kojarze i jego sedana też, i wiem że zajmował się nim sporo - ale właśnie tym bardziej bym jeszcze podkoloryzował pytania.
Troche to "nie teges" że ten silnik tak sie wysypał.....
P.S. a propo's 3.2, to zdaje się te dwie pompy wcalenie nie chronią od takich akcji.....
W pytaniach przesadziłem specjalnie, Marcina kojarze i jego sedana też, i wiem że zajmował się nim sporo - ale właśnie tym bardziej bym jeszcze podkoloryzował pytania.
Troche to "nie teges" że ten silnik tak sie wysypał.....
P.S. a propo's 3.2, to zdaje się te dwie pompy wcalenie nie chronią od takich akcji.....
Pozdrówka!
- Kisol
- Auto: S50B32 i M57D30
- Kontakt:
a czy przypadkiem nie wina byly zawory ze przy duzej temperaturze lub braku smarowania i wysokich obrotach chycilo je i przywalily w tlok a reszta to juz wiadomo-tlok sie rozpadl i korbowod a pekniety korbowud ktoredys musi wyjsc wiec znalazl ujscie kolo rozrusznika
ja mysle ze tak moglo byc
napisz na jakim oleju jezdziles bo ja sie zastanawim bo mam castrola tws a mam juz przebieg przeszlo 245 tys i nie wiem co nalac zeby nie zniszczyc silnika
ja mysle ze tak moglo byc
napisz na jakim oleju jezdziles bo ja sie zastanawim bo mam castrola tws a mam juz przebieg przeszlo 245 tys i nie wiem co nalac zeby nie zniszczyc silnika